Новина за пенсионерите: 120 лв. бонус на всички до края на годината

Новина за пенсионерите: 120 лв. бонус на всички до края на годината
A A+ A++ A

Предложението за бонус от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината мина на второ четене в парламента.

Първо депутатите го отхвърлиха, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и предложението им в приходната част мина с гласове на ГЕРБ и БСП. Любомир Каримански от "Има такъв народ" поиска 10 минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си. То бе прегласувано в зала и според правилника на НС не може да бъде прегласувано повече, но на председателски съвет шефовете на парламентарните групи умуват каква процедурна хватка да приложат.

 "Това, което стана в момента е истинската коалиция - БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО. От тук нататък могат да се приемат само предложенията на ДПС", заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме", която е член на бюджетната комисия.

Тя обясни, че с приетото решение се променяла цялата бюджетна рамка по ДОО и няма как да излязат заложените разходи в актуализирания бюджет.

"Ще трябва да се приеме вариантът с добавката на ДПС до края на годината, защото това е тяхната актуализация, която мина току-що, което означава, че се бламира актуализацията на самите пенсии", каза още Капон и добави: "Ще се окаже, че себелюбието се превръща в снежен човек."

Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до балансиран подход, но единственият проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималната с 4%, каза Хасан Адемов от ДПС. Той обясни, че партията ще подкрепи всички разумни предложения. Най-доброто решение пък било до края на година да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата. Адемов припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял. Той посочи, че не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност. Надявам се Народното събрание да приеме най-доброто предложение, каза още Адемов.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв.

Това предложение направи от трибуната шефката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания. Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »