Новите КОВИД мерки са факт

Новите КОВИД мерки са факт
A A+ A++ A

От днес в страната влизат нови противоепидемични мерки. Ресторантите и заведенията за хранене ще работят от 7:00 до 23:00 часа. На една маса може да има до шест човека, а между столовете на две съседни маси трябва да има поне 1,5 м разстояние.

Допуска се провеждането на събития от частен характер с до 30 лица на закрито и до 60 лица, ако церемонията е на открито. Конференции, конкурси и изпити ще се провеждат при 30% капацитет. А кината, театрите и циркове ще отварят с 50% от наличните места. В музеите и галериите пък не може да има повече от 1 човек на 8 кв.м. Сред най-потърпевшите са дискотеките и нощните клубове, които затварят врати.

Преустановява се провеждането и на масови мероприятия като музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др. Професионални спортни състезания на закрито се допускат само без публика. Състезанията на открито се допускат с публика, но при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, само седящи места, със заемане на всяка трета седалка.

Фитнесите и спа-центровете ще работят при 30% капацитет, а спортни зали и плувни басейни – само с индивидуални посещения, при 50% капацитет. Колективните спортове на закрито се преустановяват.

Здравните власти оставят и вратичка за бизнеса - ако в даден обект 100% от посетителите и персонала имат валиден Covid-сертификат, то ще се допуска работа при 100% от капацитета.

Планирано е ограниченията да важат до 30 октомври.

Бизнесът излиза на протест

На този фон бизнесът реагира остро, като се обяви против новите ограничения. От Асоциацията на заведенията обясниха, че няма как дискотеки и барове да спрат да работят, без да има компенсации за бизнеса. А от Българската асоциация за здраве и фитнес пък обясниха, че колективните спортове се забраняват, но не и груповите занимания. Оттам отбелязаха, че спортуващите хора повишават имунитета си и от асоциацията са съюзник в превенцията на здравето. Оттам също поискаха обезщетения.

Именно затова хора от различни браншове обявиха, че ще излязат днес на масов протест в столицата. На него ще дойдат и булки, които се налага да отменят сватбите си заради новите ограничения, предаде bTV.

Данните от последното денонощие
През последните 24 часа у нас са регистрирани 677 нови случая на коронавирус при 12 534 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 5,4% от взетите проби са дали положителен резултат.

#коронавирус #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"