Бившият шеф на БНР: Дни преди изборите ми разбиха апартамента, нарочно прикрих случая

Бившият шеф на БНР: Дни преди изборите ми разбиха апартамента, нарочно прикрих случая
A A+ A++ A

Бившият шеф на БНР Андон Балтаков разказа пред "24 часа" за влизане с взлом в дома му и  претършуване с вероятна цел сплашване. По думите му това се е случило преди изборите и е една от причините той да се чувства физически застрашен.

Ето разказа му:

Прибрах се в София на 27. 6. 2021 (неделя) с идеята да преосмисля ключовите точки по отношение на вътрешноорганизационната стабилност, външните опити за разклащане на БНР, водещите оперативни задачи за второто полугодие на 2021 г. от управленската ми концепция и подготовка на инвестиционната програма за 2022 година. След като влязох в апартамента и видях калните стъпки в коридора, отидох в гостната и видях гардероба отворен. В спалнята - още кални стъпки, а дрехите в скрина разхвърляни. В дневната - кутия с чай и мръсна чаша на плота. На един от столовете около масата някой спокойно си беше седял да си почива. Проверих документите си - нищо не липсваше.

Проверих прозорците и видях, че алуминиевият панел на вратата към терасата е разрязан.

Разбитата врата на терасата при взлома в апартамента на Балтаков през юни СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Потърсих резервните ключове, които оставям в ниша до вратата - нямаше ги. Минаваше 19,30 ч. Отидох до паркинга на БНР, взех автомобила, върнах се до кооперацията ми, взех си неразопакования куфар и един костюм и заминах за Благоевград, където живях пет дни.

Разбитата врата, снимана отвътре

"Защо не сигнализирах полицията веднага - опасявах се, че дни преди изборите и аз, и БНР щяхме да се превърнем в новина и да бъдем използвани в политически контекст. На следващия ден, понеделник, в 10 часа беше награждаването на Детския хор на БНР от президента. В 9,50 ч паркирах колата ми на мястото на бившия мавзолей. И така до петък: София-Благоевград-София. Всеки ден пътуване по 100 км в едната посока, докато се сменят вратите на апартамента и се инсталира видео наблюдение и аларма", обясни той.

"Дни по-късно открих, че от дрехите липсваха сако и чифт панталони, както и бизнес чанта. Цялото това усилие за стари дрехи. Почти минимална вероятност има сценарият за грабеж чрез взлом. Престъпниците са имали цялата свобода и възможност да изнесат целия апартамент без проблем, тъй като са имали ключовете за входа на кооперацията и апартамента. Хипотезата за "изпращаме ти сигнал да внимаваш" е с по-висока вероятност (както ми казаха и криминалисти) - политически или икономически - не знам. Както е видно от снимките, взломът е направен, така че да останат следи, защото можеше да бъде направен и много ювелирно", каза още Балтаков.

"БНР винаги е било поле на политически и бизнес интереси - партии, фирми по обществени поръчки, организации, които са се възползвали от активи и творчески ресурси на БНР. Сметната палата осветли много от порочните практики, а по мое време дадох прозрачност на поръчките с обществени средства. Предполагам, че действията ми да огранича подобни практики са се сторили на някои хора заплашителни. Няколко пъти вече ми бяха казвали: "Господин Балтаков, тук е България, а не Америка." Каквото и да означава това. А и фактът, че 18 месеца опитите да ме "направят послушен" удрят на камък, сякаш оставиха физическата заплаха като единствена опция", допълни бившият шеф на БНР.

#Андон Балтаков #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници