Манолова пита министъра на туризма как ще компенсира бранша

Манолова пита министъра на туризма как ще компенсира бранша
A A+ A++ A

"Налагането на ограничителни мерки от здравните власти, с цел защита на публичния интерес и здравето на хората трябва да бъде съпроводено едновременно с предоставяне на мерки за защита на туристическия бранш, който ще бъде тежко засегнат". Това каза в парламента Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

"Не трябва да има нито една мярка, която да ограничава бизнеса и срещу която да не стоят мерки за подкрепа. Настояваме министърът на туризма да обяви още на 7 септември,
когато се очаква да бъдат задействани първите мерки, по какъв начин българската държава ще подкрепи туристическия бранш", заяви тя и добави, че те са подготвили конкретни предложения за подкрепа на бранша.

"Предлагаме да бъдат компенсирани до 90% от постоянните разходи на предприятията, които са намалили своя оборот с повече от 30%", посочи тя. Живко Табаков представи мерките за подкрепа на туристическия бранш.

"Искаме да се отделят около 110 млн. лв. за компенсации в сектор туризъм. 75 млн. лв. безвъзмездни средства, които ще компенсират фиксираните и променливи разходи. И 25 млн. за поемане на покриване на над 300 000 ПСР тестовете за туристи", посочи Табаков предложенията им.

Той добави, че искат да се даде еднократна помощ и на екскурзоводите и планинските водачи, като за целта са поискали да се заделят още 6 млн. лв.

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »