Талибаните все още не са излъчили правителство, ЕС няма да бърза да ги признава

Талибаните все още не са излъчили правителство, ЕС няма да бърза да ги признава
A A+ A++ A
Европейският съюз ще трябва да поддържа диалог с талибаните, но няма да бърза да признава радикалната ислямистка групировка за новата власт в Афганистан, заяви висш европейски представител, цитиран от Ройтерс.

Гунар Виганд, директор за Азия и региона на Тихия океан в Европейската служба за външна дейност, допълни в изказването си пред депутатите в Европарламента, че Европейската комисия се готви да осигури 300 милиона евро за тази и следващата година за релокацията на около 30 000 афганистанци.

Виганд заяви, че официални отношения с талибаните ще има само ако групировката изпълни определени условия, включително спазване на човешките права и осигуряване на безпрепятствен достъп на хуманитарните работници.

"Сред държавите членки (на ЕС) и в Г-7 няма съмнение, че ще трябва да поддържаме диалог с талибаните, да общуваме с талибаните; трябва да повлияем на талибаните, да използваме лостовете, с които разполагаме", заяви той. "Но няма да бързаме да признаваме това ново образувание, нито да установяваме официални отношения", каза той пред евродепутатите в Брюксел.

По думите му не е ясно дали талибаните ще могат да управляват ефективно, но за ЕС ключово условие за официални отношения ще бъде съставянето на преходна власт, която да включва всички групи от афганистанското общество.

Две седмици след като поеха контрола над столицата Кабул, талибаните все още не са излъчили правителство, нито са разкрили как възнамеряват да управляват.

Виганд заяви, че друго условие за признаване на талибаните ще бъде да предоставят свободен коридор на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан; да се въздържат от реваншизъм срещу хора, свързани с чуждестранните сили и бившето правителство; и да не допускат Афганистан да се превръща в убежище за терористи.

Има опасения, че заради събитията в Афганистан ще се случи повторение на миграционната криза в Европа от 2015-2016 г.

Виганд заяви, че план на ЕК за осигуряване на 300 млн. евро за тази и следващата година трябва да подпомогне релокацията и хуманитарния прием на около 30 000 души. Той не поясни откъде ще дойдат средствата, нито как ще бъдат похарчени.

Виганд призова да бъде направен анализ какво се е объркало в 20-годишния ангажимент на Запада в Афганистан, като с това имаше предвид хаотичната гражданска и военна евакуация след превземането на Кабул от талибаните.

"Трябва да анализираме причините, направили възможен подобен срив", каза евродипломатът. "Трябва да си извадим поуките за подобни ситуации. Това ще бъде анализ, който ще започне сега."

 

#талибани #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »