Ноле Джокович допусна сензация още на старта на US Open

Ноле Джокович допусна сензация още на старта на US Open
A A+ A++ A

№1 в света на тениса Новак Джокович записа победа на старта на Откритото първенство на САЩ след като надделя над световния №145 Холгер Руне. Считаният за фаворит за титлата сърбин изненадващо загуби сет срещу тийнейджъра, но в останалата част от мача превъзхождаше категорично младия си опонент. Така Джокера все още няма загуба в първи кръг на US Open в кариерата си, като е триумфирал във всичките си 16 мача от тази фаза на надпреварата.

Следващият опонент на световния №1 ще бъде намиращият се на 121-во място в ранглистата Талон Грийкспур.

Едно от основните оръжия в арсенала на Джокович беше сервисът, като сърбинът записа 17 аса срещу само един на Руне. Водачът на схемата имаше сериозно превъзходство и при спечелените на ретур точки (41-27), като също така реализира над два пъти повече уинъри (55-24). Сърбинът показа известни колебания при точките си за пробив, реализирайки 8 от 14 (57%), но това беше повече от достатъчно, тъй като Руне стигна до три брейкпойнта и оползотвори два от тях (67%).

Началото на мача се разви напълно според очакванията, като Джокович бързо взе инициативата и реализира ранен пробив, след който поведе убедително с 3-0. Руне прекъсна серията на опонента си с гейм на нула, но радостта му не продължи дълго, тъй като световният №1 отново вдигна темпото и спечели категорично първия сет с 6-1 след по-малко от половин час игра.

Напълно противно на развитието на играта, втората част започна много по-добре за Руне, като датчанинът даде само две точки на Джокера в първите три гейма. Световният №1 обаче се съвзе от нокдауна и реализира два последователно пробива, осъществявайки пълен обрат за 4-3. Руне обаче върна жеста и отново излезе напред в резултата, преди Джокович да възстанови равенството при 5-5. Впоследствие никой от двамата не успя да реализира решаващ пробив и така се стигна до тайбрек.

Той започна вихрено за Руне, който поведе с 4-0, но след това Джокович върна интригата като реализира три безответни точки. Младият скандинавец обаче си възвърна добрия ритъм и стигна до три поредни сетбола. Първите два бяха спасени от Джокович, но третият опит се оказа щастлив за Руне и той надделя със 7-6(5).

Световният №1 спечели откриващия гейм в третия сет, но Руне изравни. Недостатъчно добрата физическа кондиция на тийнейджъра обаче започна да оказва влияние и в последните два сета той на няколко пъти получи крампи. В същото време Джокович продължи да се представя на много високо ниво и осъществи пробив, с който натрупа комфортен аванс от 4-1. Руне намали резултата, но веднага след това сърбинът записа нов брейк и си върна преднината в мача, спечелвайки третата част с 6-2.

До края на мача Джокович бе пълен господар на корта и в четвъртия сет реализира два поредни пробива, повеждайки убедително с 5-0. Руне записа почетен гейм, но след това сърбинът спечели подаването си на нула и по този начин оформи крайното 6-1, 6-7(5), 6-2, 6-1 след 2 часа и 16 минути на корта.

#US Open #Новак Джокович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"