Ураганът "Айда" остави над 1 милион души без ток в САЩ, цели улици са под вода

Ураганът "Айда" остави над 1 милион души без ток в САЩ, цели улици са под вода
A A+ A++ A

Заради опустошителния ураган "Айда" вече над 1 милион души в южната част на САЩ са без ток. Засегнат е най-вече щатът Луизиана - там 996 000 домакинства са останали без електричество. В съседния щат Мисисипи 36 000 домакинства нямат ток. В цял Ню Орлиънс, където живеят 400 000 души, електрозахранването е прекъснато. "Единственият ток в града идва от генератори", оповести Градската централа за спешни действия при аварии в Туитър. Повредите са тежки и скоро захранването с ток няма да може да бъде подновено, информират от компанията Entergy. Междувременно има и данни за поне един смъртен случай - човек е бил убит от падащо дърво.

Снимки и видеа, заснети в крайбрежни региони, показват цели къщи и улици, потънали във вода и множество изкоренени дървета. Особено тежко засегнати са районите в низините, разположени югозападно от Ню Орлиънс. "Истинските размери на бедствието ще си проличат едва в понеделник, когато бурята отмине", каза губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс. Тогава ще има още повече спасителни акции. "Щом бурята отмине, ще използваме цялата мощ на Америка за спасяването и възстановяването на региона", каза президентът Джо Байдън.

Ситуацията в много болници е напрегната. Заради високия брой пациенти с Ковид-19 те не са могли да бъдат евакуирани. Така е и в болницата в Батън Руж, столицата на щата Луизиана - там няма нито едно свободно легло, казва д-р Кристофър Томас пред CNN: "За нас ураганът се усеща като нещо нормално. Но в комбинация с коронавируса стресът е голям. Притесняваме се за снабдяването с кислород."

"Айда" вече губи сила

В неделя центърът на урагана "Айда" бе в Порт Форчън, югозападно от Ню Орлиънс - там той навлезе на брега със скорост от 241 километра в час. Бурята бе определена като особено опасна - степен 4 от 5. Междувременно Националният център по ураганите информира, че "Айда" губи силата си и вече е обозначена като буря от първа степен. На сушата "Айда" се движеше бавно, което причини продължителни силни ветрове.

Преди 16 години ураганът "Катрина" премина точно на 29 август през Луизиана и взе около 1800 жертви. Той предизвика катастрофални щети и огромни наводнения. Оттогава в региона са предприети множество мерки за предотвратяване на наводненията. За тази цел са инвестирани милиарди долари.

#ураган #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »