Предложението за носене на маски в клас ядоса Мангъров

Предложението за носене на маски в клас ядоса Мангъров
A A+ A++ A

Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението, призова епидемиологът доц. Атанас Мангъров. Пред медиите той определи нареждането да се носят маски в клас като безсмислено и варварско.

"Когато говорим за ваксини, не става дума за тях изобщо, а за тези за COVID-19. Още от самото начало се каза, че единственото оръжие срещу него са ваксините. Те бяха създадени много бързо, натоварени с много очаквания. СЗО промени дефиницията за колективен имунитет, която беше от десетилетия. От ноември 2020 г. в дефиницията на СЗО остана само, че груповият имунитет може да се получи само с имунизация. Една от най-оправните страни – Израел, получи разрешение или си издейства да получи ваксините на "Пфайзер“ при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за едно мащабно клинично проучване. Към настоящия момент 65 на 100 от населението им е ваксинирано с две дози на "Пфайзер“, над 20% са ваксинирани с трета доза.

Това, приравнено към възрастното население - значи, че над 90% от тях са имунизирани. Вчера в Израел новите случаи на COVID-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу COVID, за вчера случаите са 1700. Това, което показват резултатите от Израел – ваксината не създава колективен имунитет. Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. Но и едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора“.

Доц. Мангъров определи като безсмислени опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава. Той подчерта, че решението за ваксиниране винаги трябва да е лично и да бъде предмет на свободен избор от страна на гражданите.

"Четвъртата вълна от новия "Делта“ вариант засяга децата и младите. Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено като Швеция, там няма този проблем“.

#Мангъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »