Депутатите приеха актуализацията на бюджета и ядосаха финансовия министър

Депутатите приеха актуализацията на бюджета и ядосаха финансовия министър
A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета, но с условието, че между двете четения ще предложат множество промени.

Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия, заяви Йордан Цонев, обръщайки се към финансовия министър Асен Василев.

Докато се изказваше по конкретните параметри на промените, Йордан Цонев от ДПС посъветва финансовия министър да не прави партия, каквито слухове се появиха, че Асен Василев ще участва в ново формирование заедно с икономическия министър Кирил Петков.

"Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия", обърна се към Василев Цонев.

Според депутата от ДПС промените в бюджета не са нужни, защото повтарят модела на ГЕРБ, за който депутатите се кълнат от сутрин до вечер, че ще изчегъртат.

Той смята, че разходите в актуализацията няма да бъдат изпълнени и това ще наложи преструктуриране на бюджета с постановления на Министерски съвет.

"Това е порочният модел. Вие сега го продължавате този модел и говорите за новости в политиката".

От ГЕРБ не подкрепиха актуализацията.

"Шегите и закачките може би извън тази зала", отговори му Василев заради съвета да не прави партия. Тома Биков от ГЕРБ посочи, че няма кой да носи отговорност за промените в бюджета, защото няма парламентарно мнозинство, а всички са в опозиция.

„Проблемът на бюджета е, че е направен по прототипа на ГЕРБ. Дава се възможност на правителството да харчи безконтролно огромни финансови средства и да ги насочва към сектори, в които има приятелски фирми“, заяви председателят на групата Тошко Йорданов.

От ГЕРБ не подкрепиха актуализацията.

Актуализацията е внесена от Министерски съвет и "за" нея гласуваха 130 народни представители, "против" - 45 и "въздържали се" - 20, с което той бе приет.

В промените в Закона за държавния бюджет за 2021 г. за справяне с неблагоприятното въздействие върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400,0 млн. лв.

Парламентът реши предложения между първо и второ четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет да се правят до 7 септември.

#бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"