Алексей Навални пред New York Times: Карат ме насила да гледам по 8 часа телевизиите на Путин

Алексей Навални пред New York Times: Карат ме насила да гледам по 8 часа телевизиите на Путин
A A+ A++ A

Най-известният затворник в Русия, а може би и в света - лидерът на опозицията срещу Путин Алексей Навални, прекарва голяма част от времето си в подреждане на килията си, четене на писма и посещение на трапезарията, като често в менюто има овесена каша, пише The New York Times.

Но може би най-лудото нещо е принуждаването да се гледа руска държавна телевизия и подбрани пропагандни филми за повече от осем часа на ден, в това, което властите наричат ​​програма за „повишаване на осведомеността“, която замени тежкия труд на политическите затворници.

„Четенето, писането или правенето на каквото и да е друго“ е забранено, каза г -н Навални за принудителното време пред екрана. "Трябва да седнеш на стол и да гледаш телевизия." И ако затворник кимне, каза той, пазачите викат: „Не спи, гледай!“

В интервю за The New York Times, първото му с информационна организация след ареста му през януари, Навални говори за живота си в затвора, за това защо Русия се е разправила толкова силно срещу опозицията и дисидентите и за убеждението си, че „Режимът на Путин“, както той го нарича, е обречен на колапс.

В днешна Русия г -н Навални изясни, че часовете, прекарани в гледане на държавна телевизия и филми, избрани от надзирателя, са насочени към политическите затворници, статут, който Amnesty International е присвоил на г -н Навални. Изчезнаха смените на тежък труд в минното дело или горското стопанство, което бе отличителен белег на съветския Гулаг за политическите затворници.

„Можете да си представите татуирани мускулести мъже със стоманени зъби, които искат  да вземат най-добрата кошара до прозореца“, каза г-н Навални.

„Трябва да си представите нещо като китайски трудов лагер, където всички маршируват в редица и където видеокамери са окачени навсякъде. Налице е постоянен контрол и култура на свикване. "

„Режимът на Путин е историческа катастрофа, а не неизбежност“, пише той и добавя: „Това беше изборът на корумпираното семейство Елцин“. Той направи препратка към назначаването на г -н Путин за временно изпълняващ длъжността на бившия президент Борис Н. Елцин през декември 1999.

„Рано или късно тази грешка ще бъде поправена и Русия ще премине към демократичен, европейски път на развитие. Просто защото хората искат това. "

Както и преди, Навални критикува Европа и Съединените щати за икономическите санкции, които наложи на Русия заради намесата й в чужбина и репресиите й срещу дисидентите. Той каза, че санкциите вредят на обикновените руснаци.

Според него санкциите трябва да бъдат насочени само към висшите олигарси, които подкрепят правителството на Путин, вместо към десетките до голяма степен неясни фигури, които бяха ударени досега. Истински могъщите са избегнали санкциите, каза той, като визираше „армия от адвокати, лобисти и банкери, борещи се за правото на собствениците на мръсни и кървави пари да останат ненаказани“.

#Алексей Навални #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"