Как да сме сигурни в безопасността на ваксините срещу COVID-19?

Как да сме сигурни в безопасността на ваксините срещу COVID-19?
A A+ A++ A

Здравното министерство съобщи как да сме сигурни в безопасността на ваксините срещу COVID-19. 

Безопасността е основно изискване към всяка ваксина, за да бъде пусната на пазара в ЕС. Това важи с пълна сила и за ваксините срещу COVID-19.

Най-важното е да се опази здравето на хората! Това е целта на ваксините! Затова всяка една от тях получава разрешение за употреба, само ако е 100% доказано, че отговаря на строгите изисквания и праговете за доказателства на научната оценка на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Одобрените до момента ваксини отговарят на строгите изисквания и затова са получили разрешение. Същите са изискванията и към която и да е друга ваксина, произвеждана и използвана в Европейския съюз. EMA постоянно наблюдава докладите за всички странични ефекти след използването на дадена ваксина и редовно публикува актуализации във връзка с безопасността.

Наблюдението на безопасността и ефективността на ваксините след даване на разрешение е изискване съгласно правото на ЕС.

Безопасността и ефективността на ваксините, получили разрешение за употреба при определени условия, са обект на строго наблюдение, също както всички лекарства, в рамките на установената система на ЕС за наблюдение на лекарствата.

Освен това са въведени специални мерки за бързо събиране и оценяване на нова информация. Така например съгласно обичайната практика производителите трябва да изпращат доклади за безопасност до Европейската агенция по лекарствата на всеки шест месеца, докато докладите за безопасност за ваксините срещу COVID-19 трябва да се изпращат всеки месец.

Европейската агенция по лекарствата въвежда допълнително широкомащабно наблюдение на безопасността с оглед на изключително големия брой на лицата, които се очаква да бъдат ваксинирани.

#ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »