Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 имат антитела за години или доживот

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 имат антитела за години или доживот
A A+ A++ A

Четвъртата вълна започна. С юли месец си тръгнаха последните спокойни дни и месеци. Преди стойностите да станат такива, че да натоварят здравната система, колегите трябва да подготвят болниците. Днес е най-голямата бройка от началото на лятото. Очакваме бройките да се увеличават. Важно е хората да се ваксинират. Хората трябваше да използват лятото да се ваксинират. Това заяви проф.  Кантарджиев в студиото на сутрешния блок на БТВ.

В последните дни има тенденция за слабо увеличаване на желанието на хората да се ваксинират, съобщи проф. Кантарджиев. Според него има нужда от затягане на граничния контрол за чужденци, защото голяма част от тях

„От делта варианта няма минаване между капките. При уханския вариант, ако живеят двама човека, вероятността другия да се зарази е 40%. При делта вариантът вече няма начин да имате болен в семейството и да не се заразят другите членове“, обясни той.

Професорът поясни, че сега водещият симптом е хремата, а не загубата на мирис или вкус. Той поясни, че за разлика от британския вариант, делта вариантът заразява предимно млади хора. По темата за образователната система и мерките каза: „Запази се приемственост. Колегите постъпват добре. Важно е мерките да са навременни, а не крути. За разлика от Гърция ние нямахме вечерен час“.

„Хубаво е в трамваите, тролеите и автобусите да се спазва носенето на маски. Там, където има струпване на хората, е важно да има маски. Важна е вентилацията – да се сменя въздуха. Ако хората са малко в офис и са ваксинирани, няма нужда от маски“, заяви проф. Кантарджиев.

Той поясни, че преболедувалите имат не само антитела, но и клетъчен имунитет: „От значение е и тежестта на прекарването. Ако си тежко изкарал, нямаш голям имунитет, защото си лекуван с кортикостероиди. Ако ги взимаш, имунният отговор е по-слаб. Предполага се, че протекцията ще е с години или доживот“.

Професорът не препоръчва трета доза от ваксината, но обясни, че тя не би навредила.

#Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"