Рашков: Новият главен секретар на МВР няма да е обслужващ персонал на Гешев, както бе досега

Рашков: Новият главен секретар на МВР няма да е обслужващ персонал на Гешев, както бе досега
A A+ A++ A

Дълго време министерството е без главен секретар, не е лесно да се назначи главен секретар в МВР, защото длъжността е изключително важна. В МВР има голям брой достойно служители, които могат да заемат тази длъжност, направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да вземем това решение. Тази длъжност може да бъде заета от достоен човек, с достатъчно дълъг професионален опит, и на когото може да се разчита, че когато българските граждани законно упражняват правото си на протест, няма да стои безучастно и да гледа как пребиват български граждани, включително млади хора. Това коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. В МВР представят новия главен секретар на министерството Петър Тодоров.

"Според него главен секретар трябва да е човек с опит, който няма да е безучастен, когато незаконно се използват СРС за подслушване на граждани към периода на провеждащите се протести. Всичко това било правено да се постави знак на равенство между законното протестиране с чл. 95 от НК - "Измяна", коментира той.

За да използват СРС-та срещу ОПГ прокуратурата поставила знак на равенство между измяната и законния протест. Така били контролирани през МВР служби стотици български граждани. Новият главен секретар нямало да допусне МВР да е обслужващ персонал на прокуратурата на Иван Гешев.

Петър Тодоров имал стаж и не бил калинка. Затова му се оказвало доверие и с указа на Радев №202 от 5 август. Тодоров нямало да седи до главния прокурор като виновно дете на пресконференции.

Тодоров представи основните задачи, които му предстоят като главен секретар. Той подчерта ролята на медиите като коректив. Трябвало му обаче време, за да се ориентира. Тази му работа била кауза.

Ако следващият министър на вътрешните работи се казва Петър Илиев, публично известно е какво  свършило служебното правителство. Какво ще прави следващият министър на вътрешните работи аз не мога да гадая. Очаквам следващия министър да познава системата на МВР, да вдигне критерий. Важно е да могат да се разследват изцяло онези действия на служебния кабинет, които са свързани с източване на хазната. Това коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Прокуроите не били съгласни с работата на МВР по купуването на гласове, затова била тази контраатака. Спецпрокуратурата също била в защита на главния прокурор за подслушването на гражданите от площадите. Прокурорите Божидара Ганева и Иванов били активните спецпрокурори на Гешев. Те посетили Академията на МВР. Милорад Иванов, зам.-ректор, бил подложен на разпит. Това било, защото станал актуален въпросът за образованието по право на Иван Гешев", заяви Рашков.

#Бойко Рашков #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"