Черноморието е пълно в разгара на сезона - българите избраха родното

Черноморието е пълно в разгара на сезона - българите избраха родното
A A+ A++ A

Летният сезон вече е в разгара си. По родното Черноморие плажове и ресторанти са пълни. Това показват и цифрите. С близо 25 на 100 повече са туристите, избрали да почиват в България през август тази година, спрямо същия месец на предходната. Като тенденцията е за почивки в цялата страна, това каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Основно почиващите са българи, но сред чуждестранните гости със забележителен ръст се открояват румънските туристи, които са с 40 на 100 повече този август. 

Румънците преоткриха България като тяхна родна дестинация, коментира експертът. Ръст има и при посещенията на туристи от Чехия, Полша, Израел. Положителна тенденция е и засиления интерес към България от гръцките туристи, като част от тях предпочитат почивката на нашето море.

България и Гърция са имали винаги паритет на туристите - по 1,2 млн. души, но сега повече гърци идват към България, защото у нас е по-прохладно, а и COVID ограниченията са по-малки, каза експертът.

Една обсъждана тема през последните дни е свързана и с чадърите и шезлонгите на първа линия на плажа, които оказва се не достигат и затова много хора си ги "резервирт", като оставят кърпи на тях още от ранни зори. Местата за паркиране също не достигат за повечето автомобили. 

Според експерта, много българи избраха да летуват тук, а това се дължи от една страна на COVID кризата, която от миналата година показа на хората, че животът е много важен и те искат да си живеят живота.

"От друга страна, затворени в домовете си, се сетихме за вторите си домове някъде из страната или да вложим спестяванията си в покупка на такива имоти, което доведе до преоткриването на доскоро изоставени населени места в България като туристически възможности. Това натовари пътищата и магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма" се оказаха тесни заради струпването на туристи", каза Драганов.

В допълнение, кризата в Гърция и Турция и намаляването на пътуванията към тези дестинации, доведе до оставането на много от българите в родните курорти, докато в последните предковидни години по традиция пътуваха към тези дестинации.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »