Комисия обсъжда сериозно намаляване на депутатските заплати

Комисия обсъжда сериозно намаляване на депутатските заплати
A A+ A++ A

Сериозно намаляване на депутатските заплати ще обсъди временната комисия, която изготвя Правилника за организацията и дейността на новия парламент.

Част от предложенията предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала.

Редуцирането на месечните възнаграждения на депутатите от три работни заплати на една средна брутна бюджетна заплата или 1570 лева е предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Друга част от предложенията им предвиждат отнемане на транспортните привилегии на народните представители и разрешаване на лекарите да практикуват, въпреки че са избрани за депутати.

Част от новите предложения включват бонусът от 2/3 върху заплатите да се превеждат само по банков път.

Проектоправилата предвиждат връщането на блиц контрола на изпълнителната власт в пленарната зала всеки първи четвъртък на месеца.

Част от предложенията за промяна в правилника гласят в комисиите да няма спадащ кворум и лично да се гласува от членовете без да се делегират права на други представители от парламентарна група.

Времето за изказвания по процедурата „по начина на водене“ се редуцира от 2 на 1 минута по предложение на председателя на Народното събрание Ива Митева с аргумента, че с тази процедура често се злоупотребява.

Проектът за нови правила за работа  предвиждат депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. С това ще се допуска съставът на комисиите да се разширява. 

Очаква се членовете на временната комисия по правилника да обсъдят окончателно идеята Народното събрание да няма заседания всяка седмица, а да се редуват през седмица с работата на комисиите.

#депутати #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »