Дончева: Няма да дам подкрепа на празен лист!

Дончева: Няма да дам подкрепа на празен лист!
A A+ A++ A
Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си. Не желаем авантюрата на група хора, които си пеят песента "Пред нас са блеснали житата...". Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора... Няма да дам подкрепа на празен лист.
 

Това категорично заяви в ефира на Българското национално радио Татяна Дончева от “Изправи се! Ние идваме!” по повод появилото се напрежение в края на работната седмица между партиите на промяната - “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Ние идваме!”. Повод са неяснотите около състава на бъдещия кабинет, който ще бъде предложен от формацията на Слави Трифонов.

 

ФрогНюз припомня, че в сряда от парламентарната трибуна съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че подкрепа от страна на "Демократична България" за бъдещ кабинет ще има срещу внимателно подбран кабинет от личности, които привличат доверие. Посочи, че формацията не предлага номинации, но спомена имената на трима министри от служебното правителство - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

 

Ден по-късно на трибуната излезе Тошко Йорданов, който нападна икономическия екип в служебното правителство. Йорданов видя желание за намеса по отношение състава на бъдещия кабинет и така напрежението започна да расте с всяка изминала минута. 

В крайна сметка Йорданов посочи, че "Има такъв народ" остават отворени за преговори, а топката е в полето на "Демократична България".

 

Кандидатурата за премиер стана ясна в петък, когато Петър Илиев взе мандата за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев. 

 

Дончева бе категорична - настояването съставът на кабинета да стане ясен няма общо с кадруване и претенции за постове.

 

“Никой от нас не е поискал да влиза в правителството... Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа”, посочи още Татяна Дончева. 

 

По думите й повишава се оптимизма за съставяне на правителство.

 

“Общото кратно между трите партии на промяната беше в желанието да се разгражда моделът ГЕРБ, което включва финансовите и силови бази, върху които този модел съществува. Това разграждане започна със служебното правителство - разграждането на финансовите бази стоеше върху министрите на икономиката и на финансовите, а на силовите - върху вътрешното министерство. Отношението на ИТН към тези министри показва отношение към тяхната дейност по разграждане", смята Дончева.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »