205135 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.66894| EUR 1.95583| GBP 2.2821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Янев на изслушване в НС: 50 лева за пенсионерите са били заложени за цялата година, но са изразходвани в началото на април

29 юли 2021, четвъртък / 11:15; Коментари: 0
Send to Kindle
Янев на изслушване в НС: 50 лева за пенсионерите са били заложени за цялата година, но са изразходвани в началото на април

Парламентът изслушвa премиера Стефан Янев относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

В дневния ред е и изслушване на вицепремиера Атанас Пеканов относно преработения план за възстановяване и устойчивост, както и на министъра на икономиката Кирил Петков за състоянието на Българската банка за развитие (ББР).

"Въпросите за финансовото и икономическо състояние на страната са от най-важните. По отношение на финансите - картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните пари през май беше меко казано притеснителна.

Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез имами, било чрез избягвеане на плащания", каза той.

За бюджет 2021 година в първите дни на служебното правителство Янев обясни, че голяма част от възможноста за преструкториране на бюджета за разходи, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на година.

Като пример той посочи, че парите за мерките 60/40 и за допълнитените 50 лева за пенсионерите, които са били заложени за цялата година, са били изразходвани в началото на април и края на май.

Той обясни, че заради това, че преходното правителноство не е направило актуализация на бюджета, е било почти невъзможно за допълнителни разходи.

"През април са изразходвани 117 милиона за 60/40, 120 милиона за мерки по заетост, 22 милиона за БНТ и БТА. За да продължим през юни, юли, август беше направено преструктуриране.

По отношение на приходните агенции, той подчерта, че фирмите, което са получили публични средства са с установена концентрация - 3,4 милиарда са платени на седем фирми.

"Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", каза премиерът.

"Беше установена ниска събираемост. От 2017-2020 г. са отписани 10 милиарда задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения. Агенция "Митници" - очакваме събираемостта да е над 1 милиард лева до края на 2021 г.

Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни Янев.

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" относно с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. Служебният премиер отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", подчерта той.

"Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство спомена, че те трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте?", коемнтира Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не само България, но и ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни", отговори Стефан Янев.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: