Изслушват Кацаров в НС: Какви ще са действията при нова КОВИД вълна?

Изслушват Кацаров в НС: Какви ще са действията при нова КОВИД вълна?
A A+ A++ A

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.


Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, според служебният здравен министър.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания", Кацаров отчете, че това е голяма грешка.

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи Кацаров, защото с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността. Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността, заяви още той.


Министърът обяви още, че според експерти втората грешка е коствала живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април. Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора, посочи Кацаров.

"Третата грешка, която беше допусната по време на ваксинацията в началото е недобрата логистика.", отбеляза здравният министър.



#Кацаров #НС #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"