EVN откри зелена зарядна станция за електромобили в партньорство с Grand Mall Varna

EVN откри зелена зарядна станция за електромобили в партньорство с Grand Mall Varna
A A+ A++ A

На 27 юли 2021 г. EVN откри официално първата си зелена зарядна станция за електромобили в гр. Варна. Тя се намира на ниво -1 в подземния паркинг на Grand Mall Varna, най-големият търговски център в Източна България. Тази зарядна станция за електромобили е поредната крачка на EVN към по-зелено бъдеще и по-чиста околна среда в България.

Г-н Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на „EVN България“, връчи на г-н Иво Генов, директор на Grand Mall Varna, специален зелен сертификат, който удостоверява, че доставяната от EVN енергия за зарядната станция е зелена, произведена от възобновяеми енергийни източници. „Това е първата зарядна станция, която EVN открива във Варна. Това я прави специална за нас, защото за първи път откриваме станция извън Пловдив, където се намира нашата централа.

Така броят на зарядните ни станции става вече 4 като имаме планове за увеличаване на техния брой и на други места. Затова се радваме се, че в лицето на Grand Mall Varna имаме отговорен партньор в тази наша първа стъпка в град Варна.

Това е партньор, който споделя нашата визия за подкрепа и стимулиране на електромобилността и използването на зелена енергия“, заяви г-н Сипек при връчването на сертификата. „Приемаме откриването на колонката и като знак на доверие към EVN, като доставчик на електроенергията от свободен пазар за Grand Mall Varna“, добави той. От своя страна г-н Иво Генов сподели:

"За Grand Mall е от съществено значение да предоставя на своите посетители всички най-нови технологични възможности за пълноценно оползотворяване на времето, през което са в търговския център. Сега към микса от многобройни услуги, ние ще добавим възможността за нашите клиенти, докато пазаруват и се забавляват в магазините и заведенията, да оставят своите електромобили на зарядната станция. Допълнителен плюс е възобновяемата енергия, която осигурява EVN. Вярваме, че така Grand Mall допринася не само за удобството на своите посетители, но и за по-чиста и зелена градска среда във Варна.“

От името на oбщина Варна заместник-кметът Пламена Маринова приветства откриването на новата зарядна станция, като подчерта колко е важно за oбщината бизнесът да се приобщава към идеята за зелена Варна. Веднага след връчване на сертификата беше демонстрирано и зареждане на електроколонката, което се осъществява чрез мобилното безплатно приложение EVN2GО (за Android и iOS).

Зареждането на зелената станция, намираща се на подземен паркинг ниво -1, ще е безплатно до 1 ноември 2021 г. като част от популяризирането на електромобилността в гр. Варна. Първите три зарядни станции на EVN в България бяха открити през 2020 г. в Пловдив за обществено ползване. В ход е разширяване на тяхната бройка, като предстои откриване на две станции в Родопите - в Смолян и Пампорово.

Станциите са произведени от „Елпром ЕМЗ“ в град Шабла. Станцията в Grand Mall Varna е с два порта, позволяващи едновременно зареждане на два електромобила. Всеки порт е с мощност 22 kW, или обща мощност от 44 kW. Зарядната станция e с нормална скорост на зареждане, което позволява пълното зареждане на един електромобил средно за 2 часа. С оглед, че обикновено електромобилите само дозареждат своите батерии на публични станции, то скоростта на зареждане на колонката се очаква да бъде напълно достатъчна за средното време, което автомобилите прекарват в паркинга на Grand Mall Varna.

Групата на EVN България e част от австрийския енергиен концерн EVN AG и от 2005 г. е сред водещите търговци и доставчици на електроенергия и енергийни услуги в България. Освен в търговията на едро и дребно на свободен пазар, EVN България е активна и на регулирания сегмент в Югоизточна България, където обслужва 1.6 милиона клиенти и оперира разпределителната мрежа от 60 000 км. В групата влиза и втората по големина топлофикация в България в Пловдив.

EVN България e активна и в производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и търговия с емисии. www.evn.bg www.grandmall-varna.com/

 

#Grand Mall Varna #EVN

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »