Босът на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че социалната мрежа се ориентира към създаването на метавселена

Босът на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че социалната мрежа се ориентира към създаването на метавселена
A A+ A++ A

Фейсбук обяви създаването на екип, който ще работи в областта на метавселената, където реалното и виртуалното се сливат, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг метавселената въплъщава бъдещето на социалните мрежи.

"Надеждата ми е, че до около пет години, хората ще ни възприемат преди всичко като една компания на метавселената", заяви Зукърбърг пред специализираното издание "Дъ върдж".

Реализирането на новата амбиция на калифорнийския гигант е поверена на отдела му за виртуална и добавена реалност, ръководен от Андрю Босуърт, който отговаря за имерсивните каски на Фейсбук - Окулус, използвани засега основно за развлечение. За осъществяване на новата цел на Фейсбук са наети кадри от социалната мрежа Инстаграм, от отдела за видеогри Фейсбук гейминг и от звеното Окулус.

"За да осъществим нашата визия за метавселена, ние имаме нужда да изградим една свързваща тъкан между различните цифрови пространства, за да преминем отвъд физическите ограничения и да можем да се придвижваме между тях със същата лекота, с която се придвижваме между стаите в къщата си", казва Зукърбърг.

"Същественото качество на метавселената ще бъде присъствието. Чувството, че човек е тук заедно с хората", добавя той.

Метавселената обозначава кибепространство, което е паралелно на физическата действителност, в което общност от хора могат да взаимодействат под формата на аватари. Някои общности, свързани с видеоигри, вече създадоха зародиши на метавселени.

Прогресивно екрани, холограми, каски за виртуална реалност и очила с добавена реалност би трябвало да позволят гладки "преминавания" от виртуални вселени във физически места, като при "телепортации", разказва Зукърбърг.

"Винаги съм си мислел, че това е Свещеният граал на социалното взаимодействие", добавя той и изразява съжаление от пределите на смартфоните като средство за комуникация и за достъп до цифрови пространства. Според Зукърбърг метавселената е наследник на мобилния интернет.

#Марк Зукърбърг #Фейсбук #метавселена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »