Египетски карикатури осмиват отношението на християните към мюсюлманския свят

Египетски карикатури осмиват отношението на християните към мюсюлманския свят
Една от илюстрациите показва чифт очила за четене, през които се вижда горящият Световен търговски център в Ню Йорк и коментар отдолу „Западните очила към ислямския свят“. Снимка: Би Би Си
A A+ A++ A

Серия от 13 карикатури в египетски ежедневник осмива стереотипното отношение на християните към мюсюлманите.

Изданието „Ал Уатан“ отвърна на „удара“ на френското издание „Шарли Ебдо“, което публикува карикатури на пророка Мохамед на фона на яростните протести на мюсюлмани в целия свят срещу антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите“.

Кампанията е под мотото „На война с карикатурите – с карикатури“, предават Би Би Си и bTV.

Една от илюстрациите показва чифт очила за четене, през които се вижда горящият Световен търговски център в Ню Йорк и коментар отдолу „Западните очила към ислямския свят“.

Приложението с карикатурите е разположено на две страници и е част от обща тема, посветена на отговора на „Шарли Ебдо“.

В секцията са включени и статии от известни светски автори като бившия директор на института „Карнеги“ за Близкия изток Амр Хамзауи и религиозни учени като главния мюфтия на Египет Али Гомаа.

На една от карикатурите се вижда как бял мъж гневно обвинява брадат мъж, че е терорист, след което става ясно, че той е от Израел и му предлага цвете.

В друг пример от карикатурите на „Ал Уатан“ се появят две изображения на арабин – единият носи шапка и яке, а другият е изобразен озъбен, с дълга брада и с окървавен нож в ръка. Фенер с американското знаме на него „осветява“ мъжа с ножа.

#Египет #християнство #ислям #християни #карикатури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"