МС пуска информационна система за ваксинирани и преболедували от COVID-19

МС пуска информационна система за ваксинирани и преболедували от COVID-19
A A+ A++ A

Информационна система за популационен имунитет /ИСПИ/ се създава в Министерството на здравеопазването. Тя ще има за цел надзор на събитията, свързани с придобиване на имунитет към COVID-19.

Създаването на ИСПИ е указано в заповед на министъра на здравеопазването, публикувана на интернет страницата на министерството. В информационната система ще се събират и обработват данни за български граждани, които включват изследвания за COVID-19, както и данни от националния регистър за ваксинация.

Всички лаборатории и лечебни заведения, в чиято структура има лаборатории, които извършват изследванията за COVID-19, ще предоставят информация за тях в системата. Достъпът до нея от страна на лечебните заведения ще се осъществява чрез Квалифициран електронен подпис /КЕП/.

Лечебните заведения ще трябва да предоставят информация за извършените изследвания, свързани с COVID-19, като до 30 юли ще се подават данни за направените изследвания за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Данните за изследвания, извършени след 30 юни 2021 г., ще се подават ежемесечно до петия работен ден на следващия месец. Лечебните заведения може да подават данни и с по-голяма честота, при условие, че не допускат дублиране на данните.

Достъп до информацията в системата ще имат регионалните здравни инспекции.

#МС #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »