Какви са политическите сценарии след предсрочния вот?

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот?
A A+ A++ A

Какви са политическите сценарии след предсрочния вот? Темата коментира бившият конституционен съдия Румен Ненков в ефира на „Здравей, България”.

„Предстои президентът да проведе консултации с всички избрани политически партии. След тях той трябва да връчи мандат за кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ”. Проблемът е, че формално техният кабинет може и да е готов, но няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Действително всичко е задкулисно. Това не е начинът на управление на една държава”, каза той.

„В момента, в който народните представители положат клетва, служебното правителство е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи кабинет, президентът пак разпуска парламента и назначава ново служебно правителство”, посочи Ненков. И допълни: „Големият парадокс е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си - т.е. връщаме 3 месеца от 19 януари назад. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният момент за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента. Имаме време за още едни избори”.

„В момента има достатъчно време за консултации и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да имаме избори. Едва тогава, ако се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно правителство”, обясни Румен Ненков.

Запитан дали е възможно да има избори „2 в 1”, при които президентът подготвя собствените си избори, в които участва, Ненков отговори: „Въпрос на изчисления е. Хипотетично не е невъзможно”.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"