Италия потопи Уембли в сълзи! Скуадрата е еврошампион след мега драма с дузпи

Италия потопи Уембли в сълзи! Скуадрата е еврошампион след мега драма с дузпи
A A+ A++ A

Италия е новият европейски шампион по футбол, след като на финала се наложиха с дузпи срещу домакина Англия насред Уембли. В редовното време двубоят завърши 1:1, а после попадения нямаше в продълженията. При единадесетметровите изстрели Скуадрата първа трепна, но в крайна сметка островитяните пропуснаха цели 3 пъти поред, което се оказа фатално.

Novinite.bg проследи всичко най-интересно в сблъсъка - четете ТУК

Редовното време завърши при равенство 1:1. Всичко за англичаните стартира по мечтан начин с ранен гол на Люк Шоу във втората минута. Това обаче си остана и единственият точен удар за отбора през целия финал. Италианците пък се събудиха и заиграха по-добре след паузата. Благодарение на меле и добро позициониране на Лео Бонучи, символичните домакини докараха събитията до допълнителни 30 минути, през които нямаше някои по-запомнящи се моменти.

Така всичко бе решено от дузпите, където блестящ Джанлуиджи Донарума отрази дузпи на Санчо, Рашфорд и Букайо Сака. Така стражът с №21 компенсира пропуските на сънародниците си Белоти и Жоржиньо, за да донесе безмерната радост за всички фенове на италианския футбол.

60 000 на "Уембли" и повече от френетична обстановка, всичко това подейства като наркотик за "Трите лъва", които още във втората минута нанесоха тежък удар по своя опонент. Гарет Саутгейт бе изненадал "скуадрата" с нова тактическа постройка и точно тя даде необходимия ефект. Халф-бекът Кийрън Трипиър центрира перфектно към далечната греда за непокрития си колега по пост Люк Шоу, който засече от въздуха и не остави никакъв шанс на Донарума. След това е излишно да ви описваме какво се случи по трибуните на лондонското спортно съоръжение...

Италианците пробваха да си върнат самочувствието с дълги разигравания през следващите няколко минути. След едни от тях, "адзурите" изпълниха пряк свободен удар чрез Лоренцо Инсине. Изпълнението му мина малко над горната греда на Пикфорд.

Англия усещаше неувереността в италианските редици и бързо искаше да реши нещата с втори гол. Последваха няколко центрирания в наказателното поле на символичните домакини, но Донарума и отбраната пред него се справяше на висота.

Италианците пробваха нещо интересно в 27-ата минута, когато Лоренцо Инсине се нагърби да получи кълбото от по-задна позиция и отправи моментален изстрел. Той обаче събуди само ироничните възгласи на английските футболни фенове.

Най-добрият шанс за Италия беше създаден след перфектната индивидуална изява на Федерико Киеза. Нападателят на Ювентус се справи с Деклан Райс и набра необходимите метри, за да отправи достатъчно силен шут по земя. Джордан Пикфорд нямаше шанс за реакция, но и за негово щастие топката мина покрай лявата му странична греда

Публиката на "Уембли" имаше претенции към рефера Бьорн Кайперс в 37-ата минута. Тогава Емерсон влезе остро в краката на Деклан Райс и хилядите англичани пожелаха директен червен картон за бранителя. Нидерландският главен съдия обаче не уважи техните брожения и дори не показа официални предупреждение.

Джон Стоунс имаше ключова намеса за съхранението преднина на англичаните в 43-ата минута. Тогава Чиро Имобиле най-сетне се пребори за позиция в наказателното поле на съперника и с воле отправи изключително опасен удар. В точния миг обаче централният бранител на Манчестър Сити подложи своето тяло и избави Пикфорд от доста неприятни мигове.

Англичаните стартираха мощно и второто полувреме, а секунди по-късно рязък пробив на Рахийм Стърлинг завърши с неговото падане в наказателното поле. Това се случи след контакт между бързака и двойката бранители Бонучи-Киелини. Бьорн Кайперс не се поддаде на английския натиск и даде знак играта да продължи.

В 50-ата минута Лоренцо Инсине отново се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар, който и този път не донесе радост за неговата родина.

Италианците някак си създадоха голово положение в 56-ата минута. Федерико Киеза влезе на прекалено висока скорост в полето на Англия и изглеждаше, че топката ще излезе в аут. Там звездата с №14 все пак шутира диагонално, а след рикошет, кълбото попадна във владението на Лоренцо Инсине. Неговият удар от малък ъгъл бе спасен с вещина от Пикфорд.

Джордан Пикфорд се превърна в още по-голям любимец на нацията, след като в 60-ата минута избави своите от възстановяване на паритета. Напористият Киеза си проправи нужния коридор за стрелба и насочи кълбото към далечния ъгъл на вражеския страж. Пикфорд демонстрира огромна класа и блокира с една ръка.

Селекцията на Саутгейт отговори моментално с добра възможност на своя актив. След изпълнение на корнер, Джон Стоунс скочи над всички и стреля с глава, но бе възнаграден само с още един корнер за неговата родина.

С оглед възхода на представянето си след паузата, Италия заслужено стигна до гол в 66-ата минута. "Уембли" замлъкна след изпълнение на корнер, при което Джорджо Киелини спомогна за създаването на грандиозно меле. В него с главата напред се хвърли Марко Верати, пратил топката в страничната греда. Отбитото кълбо пък стигна до оптимално позиционирания Лео Бонучи, който нямаше как да сбърка - 1:1!

Италия ставаше все по-опасна в атака. В 73-ата минута вдъхновеният Леонардо Бонучи отправи марков извеждащ пас от футболния си арсенал, който достигна до Доменико Берарди. Нападателят на Сасуоло изпревари Пикфорд и пробва да прати топката в мрежата, но изпълнението му премина над горната греда.

Шест минути преди последния съдийски сигнал, Роберто Манчини се наложи да прави принудителна смяна в италианската селекция. Федерико Киеза беше ударен лошо в глезена и се наложи да отстъпи място на своя адаш и съотборник в Ювентус Федерико Бернардески.

До края италианците владееха топката повече, но така и не създадоха ново опасно положение. Всичко това значеше едно. Финалът на Евро 2020 отиваше в продължения!

Първото продължение беше белязано с изключителна намеса от капитана на Италия. Тогава грешно върната топка отвори великолепно пространство за Рахийм Стърлинг и точно когато настройваше головия си мерник, той беше блокиран от шпагата на Джорджо Киелини. При последвалия корнер опасен шут от средна дистанция отправи Калвин Филипс.

Появилият се като смяна Федерико Бернардески можеше да се превърне в големия герой за Италия в 103-ата минута. Тогава остро центриране на Емерсон трябваше да бъде засечено от футболиста на Ювентус, но той се размина с топката и тя някак си бе отразена с гръб от Пикфорд.

Вторите петнадесет минути стартираха с мощен изстрел от фаул на Федерико Бернардески. Джордан Пикфорд не се намеси по най-добрия начин, но бързо компенсира своята грешка преди да бъде изпреварен от Жоржиньо.

До края и двата тима заложиха на сигурността, което доведе този финал до логично изпълнение на дузпи.

При наказателните удари драмата бе пълна. Италианците стартираха по-зле и след пропуск на Андреа Белоти съперникът им повярва в крайния успех. В решителния миг обаче Англия се срина. Появилите се като резерви Санчо, Рашфорд и Сака не успяха да преодолеят Донарума и по този начин Италия триумфира за втори път в историята си с европейската титла! Сълзите бяха за островитяните , а безумната радост за "скуадра адзура"!

#Италия #Англия #Евро 2020 #дузпи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »