СЗБ и БАЗ: Нито крачка назад! Фалитът не е решение на пандемията

СЗБ и БАЗ: Нито крачка назад! Фалитът не е решение на пандемията
A A+ A++ A

Вчера от министерството на здравеопазването се опитаха да ни подготвят за ново затваряне на бизнеса. От представения Национален план за справяне с пандемията става ясно, че отново първите потърпевши ще бъдат заведенията, като нощните такива на практика не получават никакъв шанс за оцеляване.

За нас продължаващата фиксация върху малкия и среден бизнес е необяснима и нередна. Нашият, а и много съпътстващи браншове няма да оцелеят при ново затваряне. Това е простата икономическа логика на бизнеса, който претърпя серия от удари през последната година и половина и продължава да поема най-голямата тежест на кризата. Категорично се обявяваме против ново затваряне и дискриминационното отношение към сектора ни и дори не отваряме скоба, че отново не се говори за евентуалните компенсации, които биха получили всички засегнати от него.

А с оглед на факта, че вече става дума за фактическото оцеляване на бизнеси и служители, компенсациите трябва да са на 100%! Вярваме, че няма да се наложи държавният бюджет да бъде подложен на това… Въпросният план отново е направен без да е взето експертното мнение на тези, които засяга. Затова настояваме браншовите организации да участват с експерти при разработването на подобни документи. Защото в момента, критериите кой-кога затваря, до каква степен затваря, по каква причина затваря и защо е важно да затвори именно той, са напълно неясни и противоречиви. Ние знаем, че ще има нова вълна на Сovid 19, защото това е нормалното развитие на всеки вирус. Но това не означава, че ще се съгласим отново да бъдем изкупителни жертви на имитацията на "мерки".

В крайна сметка фактите са следните: На 28 април, когато отвориха нощните заведения в България (първи в цяла Европа) имахме по 2000 нови случая на ден! Днес 09.07., 10 седмици по-късно имаме под 100 случая на ден при работещи всички нощни и дневни заведения. Това ясно показва, че работещите заведения в България по никакъв начин не увеличават заболеваемостта. Напротив – това ограничи нерегламентираните събирания на хора и в последните 10 седмици тя спадна над 20 пъти. Факт! В момента в България има предостатъчен брой ваксини от всички видове и настоятелно молим да се направи необходимото те да бъдат използвани по предназначение, а не да бъдат наказвани бизнеси. Всеки има достъп до тях и може да избере свободно дали да се ваксинира и с коя ваксина да го направи.

В този момент не можем по никакъв начин да приемем, че ние отново ще сме нарочени за изкупителни жертви в имитацията на "мерки"! След като вече има ваксина срещу С19, то отговорността за собственото си здраве я носи сам за себе си всеки български гражданин! Не е нормално отново да обричате на фалит, мизерия и глад над 300 000 млади и работливи българи, пряко заети в нашия бранш и още 200 000 в съпътстващи бизнеси, за да пазят от заразяване онези, които не искат да се ваксинират, не смятат вируса за опасен или са решили, че сами ще носят риска да се заразят! Когато всеки може свободно да се ваксинира и предпази от С19, да се затварят стотици хиляди работни места е не само излишно, но и вредно и дискриминационно !

СЗБ и БАЗ не приемаме никаква форма на затваряне оттук нататък, за да се имитира борба с вирус, при положение, че има достъпна и безплатна за всички ваксина. И за финал – настояваме да няма повече затваряне на бизнеси и ясна стратегия за справяне със слабия интерес към ваксинацията! Очакваме властите (които и да са те) ясно да кажат: "Повече никога нищо няма за се затваря заради вирус, за който има БЕЗПЛАТНА ваксина!" Всеки сам трябва да отговаря за собственото си здраве, а не тежестта за личните решения на група от хора да се прехвърля на бизнеса! Ако през 2019- 2020 година пандемията беше обществен проблем, то през тази година тя вече е лично решение и отговорност. Говорете как ще постигнете ваксинация и колективен имунитет, а не как ще затваряте бизнеси!

#бизнес #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »