„Три морета“ ще направи Централна и Източна Европа по-привлекателни за инвестиции, заяви президентът Радев

„Три морета“ ще направи Централна и Източна Европа по-привлекателни за инвестиции, заяви президентът Радев
A A+ A++ A

„Много често говорим с колегите си и казваме, че сме реалисти. Много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел, а необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Междувременно добре знаем какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван. Да го използваме в нашето сътрудничество, да получим обществената подкрепа, да развиваме приятелските отношения, да прилагаме нови и иновативни модели за бизнес партньорство и интелигентно развитие. През последната година всички ние се движим в тази посока. Благодаря на всички вас, че приехте моята покана да участвате в тази шеста среща на върха, за да обсъдим перспективите към тези инициативи“, обърна се президентът към участниците във форума.

Радев отбеляза, че на този форум за първи път участва и директорът на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиев, както и голяма делегация от Американския конгрес, което укрепва трансатлантическата връзка. Присъстват и бизнес представители от Западна Европа и дори Близкия изток.

„Това показва растящият интерес към нашата инициатива, която вече придобива международен авторитет“, каза още българският държавен глава. Той отбеляза и важното присъствие на гръцкият президент, тъй като без него „оста север-юг няма да бъде пълна“.

„Инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал, бизнес сътрудничеството и обществено-частните партньорства. Само през последните месеци виждаме известни резултати, имаме три инвестиции – в енергетиката, в транспорта и в дигитализацията. Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капитали и обществено-частните партньорства“, посочи още българският президент. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"