Предлагат два варианта за увеличение на пенсиите

Предлагат два варианта за увеличение на пенсиите
A A+ A++ A

Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебното правителство за обсъждане в новия парламент. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване.

Двата варианта ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат, съобщи 24 часа. 
 
Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, обясни Донев. Той ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият вариант е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери.

Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35, а не на досегашното 1,3, разясни министърът. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17%. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия.

 

#пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »