Конституционният съд отсече: Машинното гласуване не е противоконституционно

Конституционният съд отсече: Машинното гласуване не е противоконституционно
A A+ A++ A

Машинното гласуване не е противоконституционно обяви Конституционният съд. 

Решението идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини.

Машинното гласуване стигна до Конституционния съд по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, с основен аргумент, че нарушава принципа за „равно избирателно право". Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетина и нейния машинен еквивалент:

„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите. Според тях начинът на гласуване - чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин - е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване.

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на "Има такъв народ", според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

 

#съд #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »