Спекула в бежанския лагер в Бусманци: Хляб - 5 лева, цигари - 8! Касови бележки не се издават

Спекула в бежанския лагер в Бусманци: Хляб - 5 лева, цигари - 8! Касови бележки не се издават
A A+ A++ A

Две кафета и един хляб оказва се могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест няма как хората вътре да излизат навън да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна, предаде БНТ.

Освен хляб за 5 лв. там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди героят в репортажа. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко например достига около 400 процента.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова алармираха обитателите на дома. В институцията има павилион, в който един хляб се продава на цена от 5 лв., а акцизни стоки - на завишени цени.

Видеозаписът е направен от един от обитателите на дома за временно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в "Бусманци". На тях се вижда група чужденци, които отиват за различни стоки в единствения търговски обект в центъра.

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. От клипа на мигрантите става ясно, че и цигарите, продавани там, са на завишени цени – различните марки струват между 7 и 8 лв.

Според закона цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други стоки са доста големи. Хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв.

На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавала на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.

Срещу силно завишените цени авторът на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил кадрите, изпраща и жалби, за които казва, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са описани цените и нередностите при пазаруване.

И още нещо интересно. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.

Центърът в Бусманци е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват мигранти, наскоро заловени по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.

#Бусманци #цени #спекула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »