206261 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68171| EUR 1.95583| GBP 2.31816|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Екопротест срещу застрояването на Карадере се проведе пред МРРБ

29 юни 2021, вторник / 16:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Екопротест срещу застрояването на Карадере се проведе пред МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се ангажира да провери статута на терена в местността Карадере. Това стана ясно след разговора ѝ с протестиращи срещу застрояването, които се събраха пред министерството тази сутрин.

Протестиращи внесоха в министерството и своите искания в местността да остане възможността за диво къмпингуване.

"Тук съм, защото останаха прекалено малко плажовете, на които може да се ходи, които не са застроени. Аз съм тук, защото не искам цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-добрия случай един Слънчев бряг и малко Албена или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са любители на свободното къмпингуване, все пак да останат в България, тъй като все повече ходят в Гърция", сподели демонстрант.

"Имаше няколко пъти, когато се писаха становища към община Бяла, и те бяха свързани с наредба, която е построена на базата на един закон, на който президентът наложи вето. Като цяло ефективно ограничава хората, които искат свободно да къмпингуват…, защото тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, но не се случват някакви конкретни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, така че да определи къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, ако отидем да къмпингуваме и тази наредба е в сила, това може да бъде санкционирано", каза демонстрантка.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият устройствен план, който притеснява природозащитниците. В срещата са участвали собственици на земи и инвеститори.

В последните няколко седмици към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 граждански становища, каза пред БНР Люба Батембергска от сдружението "Спаси Карадаре”.

 "Само до нас има над 1200 изпратени становища за запазване на тази местност."

Батембергска съобщи, че предстои среща с представители на МРРБ в 10 часа. Тя отбеляза, че тъй като Общият устройствен план все още се разработва, "има основни неща, които могат да бъдат направени", защото МРРБ е възложител на плана.

"В момента Общият устройствен план стъпва на некоректни данни. Може да се заложи оценка, такива изисквания към екологичната оценка, така че тя да отрази реално какъв ще бъде ефектът върху развитието на природата от застрояването, което се предвижда", коментира Люба Батембергска в предаването "Преди всички".  

Природозащитниците настояват да има правила за къмпингуване и те да се спазват, да има начин да се заплаща такса, както и да се намери начин за обезщетяване на собствениците на земи.

Голяма част от собствениците на имоти, инвестирали в Бяла през последните години, искат местността да се запази незастроена. Други – с малки къщи за гости, имат същата позиция, изтъкна Люба Батембергска.

С намалените показатели за застрояване са предвидени 25 хиляди нови места, подчерта Батембергска.

"Зад плажа, зад буферната зелена зона започва строителство с намалени показатели и до триетажни сгради. Навътре, където в момента са земеделски и горски земи, се предвижда едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси."

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: