Цените на имотите растат, търсенето е голямо

Цените на имотите растат, търсенето е голямо
A A+ A++ A

Все по-засилено е търсенето на имоти у нас, прогнозират и ново поскъпване на жилищата. Как да си обясним тази негативна за купувачите тенденция?

"Миналата година, когато започна здравната криза, се предполагаше, че цените ще започнат да падат. Имаше момент на затишие, но не бих казала, че цените паднаха. Продължава да растат и тенденцията е да продължат да растат", заяви мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има основателни причини това да се случва. Най-основната е пазарът - по-малко е предлагането, а търсенето на имоти е голямо.

"Още март-април 2020 г. забелязахме, че с почти 20% започнаха да се свиват обявите. Агенциите намаляват броя на обявите, което е предизвикано от това, че някои продавачи са прибрали имотите си. Българинът обича да бъде собственик на имот. Поддържането на имот е твърде евтино - може да имаш собственост и да не се грижиш за нея. Около 25-35% в градовете има необитавани имоти", обясни Стойчева.

Тя припомни, че в банките има 64 млрд. лева спестявания и депозитите са напът да останат в историята. А най-популярната алтернатива за българина е инвестиране в недвижим имот.

"Най-важната причина е, че имаме исторически ниски нива на лихвите по ипотечните кредити и е възможно всеки с добър доход да си го позволи. Сред факторите да има голямо търсене е страхът от инфлация и предстоящото влизане на България в Еврозоната. Ако това се случи през 2024 г., предполагам, че дотогава цените постепенно ще вървят нагоре. В някои райони в София в поскъпването е с 11%", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че се търси ново строителство, дори само на проект - имаш само една картинка, на "много зелено". Предпочитанията били за по-качествени имоти.

"Профилът на купувача е до 35 години, голяма част - с висше образование, над 80% са семейни, с доход около 2200 лв. месечно. Такъв е купувачът, който търси много качествен имот - като строителство и разпределение. Има голям ръст в търсенето на тристайни и четиристайни апартаменти", добави Стойчева.

#имоти #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"