Мангъров: Няма убедителни доказателства, че ваксините са безвредни за децата

Мангъров: Няма убедителни доказателства, че ваксините са безвредни за децата
A A+ A++ A

"При 110 легла имаме двама болни, скоро ще закрием отделението за COVID-19. Броят на децата, постъпващи с други инфекции, се увеличава, което означава, че се връщаме към нормалното", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева"  доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София.

Медикът информира, че за да се ваксинира едно дете срещу COVID-19, трябва да се подпише информирано съгласие от родител, това е условието. Ако зависило от него, той би казал - не, защото в момента това се прави само от желание да защитим подрастващите, без да има убедителни доказателства за безвредност, те все още не са достоверни и окончателни.

Мангъров подчерта, че децата не са боледували тежко от коронавируса.

"COVID-19  е остра вирусна инфекция, която не се лекува с антибиотици, това така и не го разбраха", категоричен бе специалистът.

"Повечето деца не разбират, че преболедуват от COVID-19. Който иска да се ваксинира, да го направи, това е информирано съгласие и се носи собствена отговорност", заяви доц. Мангъров и добави, че за окончателни и достоверни доказателства за безвредност на ваксините са нужни години.

Според него високото ниво на смъртност у нас от коронавируса се дължи на лошото общо здраве на нацията и като се добави към това един агресивен вирус, резултатът е лош краен изход.

Доц. Атанас Мангъров смята, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров не е сбъркал с освобождаването на професор Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.

#Мангъров #коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »