Пристигат допълнителните машини за гласуване

Пристигат допълнителните машини за гласуване
A A+ A++ A

В  рамките на днешния ден ще бъде ясно броя на машините за секциите зад чужбина. „Сиела Норма“ съответно ще инсталира нужния софтуер и след това машините се пращат на Министерството на външните работи (МвнР), които след това разпределят по съответните дипломатически представителства и консулства зад граница, където има разкрити избирателни секции. Очаква се нова доставка на машини до края на седмицата, след като ЦИК са обявили нова обществена поръчка за доставка на 1693 допълнителни такива за изборите. Новината беше съобщена от говорителят и заместник-преседателя на ЦИК, Росица Матева.

От 9600 машини ще се ползват за частичните местни избори, част от тях после ще отидат в чужбина.

Взето е решение също за закупуване на 19 500 смарт карти, за да се оборудват с още по една карта машините в България и новите да са оборудвани с 6 смарт карти.

Освен това предмет на поръчката е и предаване на знания трето ниво за работа със софтуера от специалистите от "Смартматрикс" на български IT специалисти. Това предаване на знания не е било обект на нито един договор до момента, обясни говорителят на ЦИК.

Максималната прогнозна стойност на тази поръчка е 8 млн. 200 хиляди лева. Изпълнител по поръчката ще бъде "Информационно обслужване", които във вторник са поканени на преговори.

С "Информационно обслужване" е пряко договаряне, защото това е най-бързата процедура, която може да се приложи, каза Матева.

"Може би още утре ще се сключи и договорът", уточни тя.

Машините трябва да пристигнат в страната до края на седмицата. Всички тези устройства се намират в Нидерландия. Те са произведени сега и са пристигнали от Тайпе по време на водене на разговорите със "Смартматикс".

#ЦИК #машини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »