От всеки петима желаещи да станат адвокати - само един е преминал успешно първата цедка

От всеки петима желаещи да станат адвокати - само един е преминал успешно първата цедка
A A+ A++ A

От всеки петима желаещи да станат адвокати само един е преминал успешно първата цедка – теста. Това показват резултатите, огласени от Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Данните са стряскащи – от 411 кандидати за адвокати само 90 са успели да се справят със 70-е въпроса. Те са с три възможни отговора и само един е верен.

Така само тези 90 души бяха допуснати да решават казусите от областта на гражданското и на наказателното право. Колко от тях са се справили предстои да стане ясно по-късно.

На какво се дължи тази „сеч“ на адвокатския изпит, особено в година, в която голяма част от кандидатите имаха повече време да се подготвят, тъй като миналата есен сесията беше отменена заради пандемията и се проведе този юни? Възможните отговори са два – или има проблеми с теста, или с нивото на знанията на кандидатите.

Показателно е обаче, че преди година на предишния адвокатски изпит пак от близо 400 кандидати, теста решиха успешно 170. Т.е. над 42 на сто, а сега са 22%.

На есенната сесия през 2019 г. пък с теста се справиха 48 на сто от кандидатите, т.е. 219 души.

За да получи кандидатът за адвокат оценка „издържал“ на теста, трябва да е отговорил вярно на 80% от поставените въпроси. При 70 въпроса, колкото бяха на тази сесия, това означава минимум 56 верни отговора. Т.е. с 14 грешки „минаваш“.

Тази година ВАдС взе решение след провеждането на теста да обяви въпросите и верните отговори.

Това не е прецедент и се случи и миналата година. Това, което се очаква да стане за първи път на тази сесия, е да бъдат обявени и верните решения на казусите, но до момента не е факт.

Само ден преди първата част на писмения изпит ВАдС гласува специално решение за това. Както „Лекс“ писа, съветът беше задължен от съда да уреди с правила как всеки, явил се на изпит за адвокат, да види резултата си от него – къде е отговорил вярно и къде е сгрешил Срокът за това беше до 26 юли 2021 г., но още на 11 юни ВАдС прие новите правила.

Според тях след обявяване на всички резултати от съответната изпитна сесия, в 7-дневен срок кандидатите могат да идентифицират писмените си работи в сградата на ВАдС.

„Идентифицирането се извършва лично от кандидата срещу представяне на лична карта. Кандидатите могат да идентифицират писмените си работи само веднъж. Достъп до мястото за идентифициране на писмените работи имат само членовете на Изпитната комисия, служител на Висшия адвокатски съвет, определен със Заповед на председателя на Висшия адвокатски съвет, и кандидатът, писал работата. Не се разрешава идентифициране на писмените работи на трети лица“, предвиждат правилата.

#изпит #право

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"