Цените след пандемията: Кои стоки и услуги поскъпнаха най-много?
За последните около 15 години цените не са имали толкова бърз растеж, колкото сега. Най-скъпо е олиото, което е повишило цената си с един лев, увеличаване на цените се наблюдава при замразеното пиле лещата и зелената салата. Временно явление вследствие на пандемията или трайна и постоянна тенденция?
"Олиото поскъпна предимно заради лошота реколта през изминалата година, но през есента, ако цената не падне, ще означава, че е имало и други фактори", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители".
Той бе категоричен, че мъпреки всичко не бива да се отстъпва от качеството на стоките и информира, че изхвърляме от около 1/3 от храната, която купуваме, което е прекалено много, и смята, че ако купуваме разумно, можем да си позволим по-качествена и малко по-скъпа храна.
За Богомил Николов тепърва ще се случват аномалии в цените на продуктите заради глобални процеси, не заради локални и българският потребител трябва да свиква с това.
"България влиза във възстановяне от кризата, предстои още увеличение преди да се стигне пик. Ние трябва да се стремим доходите да растат, не да се вторачваме в цените. Увеличението на потреблението и краят на кризата води до инфлация, а като членове на Европейския съюз и кандидати за влизане в Еврозоната ние ще изпитваме наравно с другите страни промените в пазара, но това означава, че и доходите трябва да се приравняват с останалите държави, но това зависи от държавата", заяви в предаването и икономистът Румен Гълъбинов
Той добави, че пандемията е повлияяла на потребителското търсене и то е спаднало, но значение има и оползотворяването на европейското субсидиране в земеделието. Европарите трябва да отиват точно при производителите, а не в джобовете на прекупвачите.
Още по темата:
- » В началото на сезона: Рекордно поскъпване на арпаджика
- » Биткойн продължава да поскъпва към нивото от 60 000 долара
- » Продължава поскъпването на храните на едро