Янаки Стоилов: Кьовеши смята, че спецсъдилищата у нас са излишни! Иска разследвания по високите етажи на властта

Янаки Стоилов: Кьовеши смята, че спецсъдилищата у нас са излишни! Иска разследвания по високите етажи на властта
A A+ A++ A

От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред Нова телевизия във връзка с посещението на Лаура Кьовеши в България. Той заяви, че не може да каже дали е работено по тях, или не, но потвърди, че такива сигнали има.

Министър Стоилов уточни, че Лаура Кьовеши очаква да има сътрудничество освен с прокуратурата, и с други органи в България, включително с такива от системата на МВР.

„Това за мен е правилно. Колкото по-широко е това взаимодействие, толкова резултатите могат да бъдат по-добри. Случаи има от целия ЕС, включително от България, но те предстои да бъдат проучвани и по тях да има произнасяне“, каза още той.

„Другото важно, което стана дума. Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Тя няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверка, разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо“, каза още Стоилов.

Той обърна внимание, че с европейския главен прокурор са коментирани останалите 6 от 10 места за български и европейски прокурори, които не бяха запълнени.

„Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които засягат правната система на България. Например за специализираното правосъдие. Става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти“, каза още министърът на правосъдието.

По думите му, констатация на Лаура Кьовеши е, че е излишно специализираното правосъдие и че дали ще го има зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

#Янаки Стоилов #лаура кьовеши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"