КНСБ: Минималната заплата да стане 764 лева, а средната - 1729 лева от 2022 година

КНСБ: Минималната заплата да стане 764 лева, а средната - 1729 лева от 2022 година
A A+ A++ A

КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Ден  преди началото на предизборната кампания синдикалната организация напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто), предава "Монитор".

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза синдикалният лидер и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни. КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

#КНСБ #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »