Нинова категорична: Не е имало чума по животните в Странджа

Нинова категорична: Не е имало чума по животните в Странджа
A A+ A++ A

Не е имало чума по животните в Странджа, една по една битките ни в последните четири години получават признание. Това заяви на пресконференция в централата на партията председателката на БСП Корнелия Нинова малко след новината, че започва събирането на повторни проби - 3 години след умъртвяването на животните на баба Дора. 

Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме усмивани, че се снимаме с козички. Хора от протестите бяха притиснати и разпитани. Бяхме обвинени за метежници. ГЕРБ сезира прокуратурата, че сме заплаха за националната сигурност. Пак потвърждавам думите си, че чума по животните в Странджа нямаше, категорична бе Нинова. 

И се закани да сезира европрокурор номер 1 Лаура Кьовеши за незаконно избитите животни. "Искаме справедливост и присъди", заяви тя. 

„Чума по животните през 2018 г. нямаше. Това се доказва от решението на ВАС вчера – „в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион, и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболването“, обясни Нинова.

Тя уточни, че стадото, предмет на делото, е в добро състояние, овцете са живи и здрави, няма смъртни случаи, а стадото се е увеличило.

„Решението е доказателство за 2 неща. Първо, че масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления на управлението на ГЕРБ в миналите мандати. Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и истината излиза наяве. А, тя е, че 43 000 животни бяха убити без причина. Никой не понесе отговорност“, поясни тя.

„Няма да оставим нещата така, само с констатации. Разполагаме, освен с решението на ВАС, със стенограма от НС, Председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемате и какви аргументи. Разполагаме с десетки свидетелски показания. Тези доказателства и още други представяме на прокуратурата и искаме сериозно разследване. Предоставяме ги и на г-жа Лаура Кьовеши. По този казус имаше иусвояване, а може би и присвояване на европейски средства. Не можем да върнем убити животни, но искаме справедливост. Разследване, съд, присъди и отговорност за онези длъжности неща, които направиха това“, посочи Нинова.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »