ВИДЕО Министърът на културата гръмовно: Готвят приватизация на НДК, Кошлуков трябва също да е ударен от Магнитски! От Ларгото са откраднали 4,5 милиона

ВИДЕО Министърът на културата гръмовно: Готвят приватизация на НДК, Кошлуков трябва също да е ударен от Магнитски! От Ларгото са откраднали 4,5 милиона
A A+ A++ A

Велислав Минеков изпълни обещанието си, дадено в петък пред Сашо Диков, да даде взривяваща пресконференция. На нея служебният министър на културата изнесе меко казано стряскащи данни за корупция при предшествениците му. Поверената му институция се е оказала златна мина за забогатяване на редица личности, по думите му. Минеков обясни, че ако поиска може да стане милионер с 1-2 подписа, но моралът му е съвсем друг и не може да си позволи да върши неща, както са го правили Вежди Рашидов и Боил Банов, които преди него бяха министри на културата. Минеков не подмина куп интересни и наболели въпроси - като скандалът с БНТ, ареста на висшия полицай Папалезов и още много.

"Нещата са потресаващи. Има невероятни злоупотреби с евросредства. Министерството е работило почти без помръдване. Причината най-вероятно е, че е имало някаква определена сила, която е витаела в министерството. Няма да има празен ден, аз си позволявам да работя и събота, и неделя", обясни Минеков.

„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото “, каза служебният министър на културата.

Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки.

„Препоръките са да се търси отговорност от трима министри и един кмет“, допълни Минеков. По думите му тези средства трябва да се върнат обратно.

Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Известен ви е случаят с полицая Ангел Папалезов. Напълно ми е ясно защо се случи всичко това с него. Там видяхте тази комична история с имитацията на монетите. Слушах добре коафираната говорителка на главния прокурор Сийка Милева, която каза, че намеренето при него са предмети с белези на културно историческа стойност.

Минеков се обърна към жените, присъстващи на пресконференцията и каза, че ако намери такива бижута и у тях ще започне с обвинения и ще звъни на 112.

"Вижте какво съм си купил - ключодържател антична монета. Това е изключително опасно, което държа в себе си. Домът ми може да бъде разрушен всеки един момента", каза още той.

"Само с този елемент "белези" може да бъдат претършувани всички магазини към националните музеи, защото там е пълно с такива предмети. Всеки един във вашия дом притежава такива спомени, например от баба си. Всеки един може да бъде обект на такова претършуване", коментира той.

"Ангел Папалезов е бил проследяван. Откакто влязох в министерството имах няколко срещи с него и мислех да направим експертен екип за културни ценности. Той трябваше да бъде сплашен", обясни министърът и коментира, че няма да остави в жертва Папалезов и ще продължи работата си с него.

В Министерството на културата нещата по отношение на финансите са потресаващи. Министър Минеков коментира и загубата на НДК , която до 1 януари е 86.5 млн. лева.

"Ще наредим пълна финансова проверка, това е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството", каза той. Министърът изрази съмнение, че се готви приватизация на НДК, но обяви, че докато той е на поста, това няма да се случи.

Ще се поиска и проверка как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК за символичен наем.
,,Ще искам цялата история по отношение на това", допълни Минеков и се закани да продължи с разкрития на следващи пресконференции. Припомняме, че февруари миналата година Министерският съвет, управляван от Бойко Борисов, подари на Политическа партия ГЕРБ два етажа от възможно най-централната сграда в София - административната НДК за безвъзмездно ползване за срок от 10 години.

Надявам се Емил Кошлуков да ми разкаже за ТВ7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук", избухна и по адрес на шефа на БНТ МИнеков.

По думите на културния министър директорът на националната телевизия е бил част от екипа на телевизия „Алфа“ на партия „Атака“. Тази подробност отсъствала от биографията на Кошлуков, която е публикувана в сайта на националната телевизия.

„Има още една фирма, която трябва да има рестрикции и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в ръководството, мисля, става въпрос за „Нюфрейм медия БГ“, каза Велислав Минеков по време на пресконференцията.

Според Минеков Кошлуков е свързан с фирмите, които са санкционирани по закона „Магнитски“.

„Кошлуков трябва да бъде подложен на същите мерки, като останалите свързани с тези фирми. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Тук не става дума за свобода на словото, а за серия от безобразия, извършени лично от директора на националната телевизия“, каза Минеков.

„Аз искам да знам от СЕМ подробности по отношение на присъствието на Кошлуков като директор в „Алфа“. Искам да знам също подробности, които да бъдат подкрепени със справка на НАП и НОИ, за да се уверим, че е бил наистина такъв“, каза още културният министър.

Той категорично отрече да обвинява журналисти и да упражнява институционален натиск върху БНТ.

#Велислав Минеков #Емил Кошлуков #Вежди Рашидов #Боил Банов #Ларгото #НДК #Магнитски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »