САЩ успя да си върне по-голямата част от откупа, който хакери взеха от петролопровод

САЩ успя да си върне по-голямата част от откупа, който хакери взеха от петролопровод
A A+ A++ A

Американските власти обявиха днес, че са успели да си върнат по-голямата част от откупа, платен на хакери от компанията Колониъл пайплайн, за да може да бъде подновена работата на нейната мрежа от петролопроводи, блокирана при хакерска атака, предадоха световните агенции, пише БТА.

Шефът на компанията Джоузеф Блънт призна, че е разрешил да бъде платен откуп от 4,4 милиона долара на кибепрестъпниците след атаката станала през май.

"Министерството на правосъдието локализира и си прибра по-голямата част от откупа", заяви заместник-министърката на правосъдието на САЩ Лиза Монако.

Базираната в щата Джорджия компания Колониъл пайплайн доставя почти половината от горивото, потребявано на Източното крайбрежие на САЩ. Тя временно преустанови операциите си на 7 май, след като киберпирати, известни като групата ДаркСайд хакнаха компютърната й система, заключиха я и поискаха откуп, за да бъде отключена тя. 

Това доведе до спиране на работата на тръбопроводната система на компанията, което продължи няколко дни и доведе до увеличаване на цените на природния газ, до паника и до недостиг на горива на места. Сега сумата, който са успели да си върнат американските власти е в биткойни и съответства на около 2,3 милиона долара.

Според американските власти престъпната група, хакнала компанията, действа от Русия.

#САЩ #хакери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »