Кошлуков се ожали: БНТ е подложена на безпрецедентна атака от Минеков, ще сезираме международни институции

Кошлуков се ожали: БНТ е подложена на безпрецедентна атака от Минеков, ще сезираме международни институции
A A+ A++ A

През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници.

Това се казва в официална позиция на Управителния съвет на обществената телевизия, изпратена до медиите.

Поводът за декларацията са писмата на министъра на културата проф. Велислав Минеков до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, свързани с питане на Минеков защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Ето какво още написаха от БНТ:

„Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни“, се посочва в позицията.

"Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници. Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност. Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост. Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия", казват още от обществената телевизия.

Ето защо БНТ ще сезира международните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в защита на медийната свобода.

Стенограми от изказванията на Велислав Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които са нарушени, ще бъдат предоставени на Европейския съвет за радио и телевизия, Европейската комисия, директора на Агенцията на ЕС за основните права, комисаря по правата на човека при Съвета на Европа, Европейския парламент, дипломатическите представителства на държавите членки на ЕС и на САЩ в София, както и СБЖ, "Репортери без граници" и други организации.

#БНТ #Емил Кошлуков #Велислав Минеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"