Дупнишкият Павароти не беше пуснат в дискотеката в родния си град, защото е ром

Дупнишкият Павароти не беше пуснат в дискотеката в родния си град, защото е ром
A A+ A++ A

Почетният гражданин на Дупница Томас Томов, който е популярен като Дупнишкия Павароти, се оплака от дискриминация заради ромския си произход.

„Дупница моят роден град… получавах безброй поздравления и подаръци за победата в реалити предаване..., но снощи бях засегнат от охраната на дискотека Еuphoria в парк „Рила” в Дупница с това, че съм бил мангал и нямам право да вляза в дискотекатане. Не знаех, че в Дупница хората още се делят на цигани, бели и черни. През 2015 г. получих плакет за почетен гражданин на Дупница. Благодаря!”, написа във Фейсбук дупничанинът Томас Томов, победител в риалити формата “Гласът на България” през 2014 г., след като той и брат му не били допуснати в дискотека от охранител, заради това, че са роми.

Репортер на колегите от Струма.бг потърси за коментар Томас Томов, който в момента е третокурсник в Консерваторията с профил “Класическо пеене”. Ето какво разказа той: “Безкрайно съм огорчен от поведението на охранител на дискотеката в парк “Рила”. Досега не ми се беше случвало да ме дискриминират заради ромския ми произход. Не мога да го проумея, та нали всички сме хора, независимо от цвета на кожата.

С брат ми отидохме на откриването на дискотеката в парк “Рила”. На входа се бяха струпали хора, които чакаха да влязат. Като дойде моят ред, охранителят ми каза: “Ромите минете отляво на входа. Другите да влизат. Моят приятел Денис Теофилов беше един от гост-певците на откриването и аз отидох заради него. От лявата страна се събрахме цяла тумба роми. Чакахме два часа да ни пуснат. Аз звъннах на Денис и той изпрати човек от екипа си на входа и едва тогава пуснаха мен и брат ми. Предполагам, че собствениците на дискотеката така са наредили на охраната. Не вярвам това да е негова инициатива. Няма да намразя родния си град заради тази грозна постъпка. В София живея в Студенски град. Там не се делим на българи и роми. Заедно учим, заедно си приготвяме храната и се храним. Майка ми ми се е оплаквала, че в магазините в Дупница я гледат “по-така”, но аз не й вярвах”, заяви Томас Томов.

„Когато спечелих “Гласът на България”, бях удостоен от общинските съветници с приза „Почетен гражданин на Дупница”. Тогава получих много адмирации, за което съм благодарен, но случилото се в петък ми донесе душевен дискомфорт за дълго време, трудно ще преглътна тази обида. След като написах пост във Фейсбук, ми звъняха от много ромски организации за защита от дискриминация, но аз отказах тяхното съдействие, за да не уроня престижа и името на града, в който съм роден – Дупница”, допълни младият музикант.

Преди да запише Консерваторията, Томас работеше заедно с баща си като музикант в Германия. През 2015 г. беше обявен на заседание на ОбС за почетен гражданин на Дупница.

Дискотеката и басейнът в парк “Рила” са собственост на община Дупница. Преди две години имотът беше отдаден под наем чрез конкурс, който беше спечелен от Миглена Първанова, която и преди това беше наемател на имота.

Репортер на “Струма” отиде на място и разговаря с охранителя Георги Георгиев, който е бил на смяна във въпросната вечер. Ето какво заяви той: “В петък открихме сезона и имаше много хора, които чакаха на входа. Първо пускаме тези, които са си направили предварителна резервация, и след това останалите. Не делим клиентите на роми и българи. На няколко пъти се налагаше да задържам опашката, за да влязат тези с резервации. Никого не съм наричал мангал. Всички – и роми, и българи, са клиенти на дискотеката. Напротив, изумих се от думите на Томас, който заяви: “Нас с брат ми не ни бъркай с останалите роми, ние не сме като тях”. След като се заеха резервираните места, пуснах и тези, които чакаха отвън. Никой не ми е нареждал да пусна Томас вътре в дискотеката. Той влезе като всички останали. На входа на дискотеката има три видеокамери, ако желаете, ще ги пуснем, за да се уверите, че никой не е нагрубяван на етническа основа”, заяви охранителят Г. Георгиев.

#Дупница #расизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »