Един от символите на Дупница - Часовниковата кула, ще бъде реновирана с над 106 хиляди евро

Един от символите на Дупница - Часовниковата кула, ще бъде реновирана с над 106 хиляди евро
A A+ A++ A

Община Дупница обяви поръчката за избор на изпълнител за ремонт и реставрация на Часовниковата кула, която е и символ на града. 106 226.92 евро е прогнозната стойност на заложените дейности, а крайният срок за подаване на документи е 27 юли тази година. На 03.08.2021 г. ще бъдат отворени постъпилите оферти. Проектното предложение бе внесено преди почти три години, но заради епидемията проектът бе забавен.

Максималният срок за изпълнение на СМР-то е 9 месеца, но не по-късно от 19.07.2022 г. Дейностите, които се включват, са: реставрация и консервация на вътрешната и външната дървена конструкция и панели; укрепване на кулата; реставрация на каменните фасади; подобряване на района около кулата. Проектът обхваща реставрационни и консервационни СМР на Часовниковата кула и реновиране на прилежащото пространство. Предвижда се укрепване на сградата чрез изграждане в зоната на обходното пространство на стълбища и площадки с подпорни стени. Плочниците около кулата се подменят с нови настилки от калиброван и некалиброван гнайс. В плочниците около кулата се предвиждат подови осветителни тела, както и насочено осветление към нея и около нея. Ще бъде подменена и дървената обшивка по фасадата, като нейната конструкция се запазва. Подменят се дървената и ламаринената обшивка на покривните плоскости. Пукнатините в зидарията се обработват и замазват. Отворите в мазгалите ще се затворят с мрежа против птици. Ще се демонтират старите часовници и ще бъдат подменени с нови.

Около кулата ще се изгради нова обходна пътека. Тя ще следва наклона на терена от югоизток и югозапад. От североизток, където движението на повърхностните води е довело до изнасяне и подкопаване на площадката и обходната пътека и е разрушило стълбите, ще се изгради външно стоманобетонна подпорна стена. Освен укрепваща роля за кулата, оформянето на перваза под наклон от кулата към площадката ще предотврати навлизането на вода между кулата и обходната пътека. Околното пространство при пътеката, основен подход към кулата, е с ерозирали и подкопани плочи поради недоброто отводняване. Проектираните габионни стени ще осигурят стабилитета и дренирането на терена.

#Часовниковата кула #Дупница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"