Бензинът и дизелът са скочили с цели 15 процента в последните 6 месеца

Бензинът и дизелът са скочили с цели 15 процента в последните 6 месеца
A A+ A++ A

Горивата в страната поскъпнаха с 15% процента, показват данни на специализираната платформа fuelo.net, итирани от "Труд".

За половин година бензинът и дизелът са поскъпнали с 30 стотинки за литър, като вчера бензин А95 се търгуваше за средно 2,11 лева/литъра, а дизелът - 2,09 лева/л.

От януари насам пропан-бутанът е поскъпнал с 0,19 лв. за литър и се търгува по 1,05 лв.

Анализаторите прогнозират и през лятото горивата да продължат да поскъпват, следвайки глобалната тенденция.

Поскъпването на горивата продължава вече цяла година. То започна в края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас.

Шуменци зареждат автомобилите си с най-евтиното гориво в страната, показва класацията на цените на горива по области в края на август. Тенденциозно там горивата са най-евтини и двата вида гориво се продават средно по 2,06 и 2,03 лв. за литър, като бензинът е с 5 ст. по-евтин от средната цена за страната, а дизелът е с цели 6 ст. надолу. Пропан-бутанът в Шумен струва 1 лв./литър, което е с 5 ст. по-малко от средното ниво за страната.

С 3 ст. по-ниска от средната е цената на литър бензин А-95 в Велико Търново, дизелът се зарежда срещу 2,05 лв./литър, а газ за 1,03 лв./л.

В София горивата също поевтиняват спрямо средните цени за страната, като тя заема четвърто място. Бензин А95 на софийските бензиностанции струва средно по 2,09 лв. за литър, което е с 3 ст. под средната цена за страната. Дизелът в столицата също е с 3 ст. по-евтин (2,06 лв./л), а пропан-бутанът се продава по 1,04 лв./л, или с 1 ст. по-евтино.

#цени на горивата #бензин #дизел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници