Здравен сертификат: Как ще се придвижваме в Европа след 1 юли?

Здравен сертификат: Как ще се придвижваме в Европа след 1 юли?
A A+ A++ A

Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той има за цел да улесни пътуването на всички граждани на общността, докато трае пандемията. Цифровият сертификат ще бъде валиден в Евросъюза от 1 юли и ще се издава безплатно. Страните, които успеят по-рано да подготвят въвеждането му, ще може да го използват още от 1 юни.

Официалното наименование на документа е „Европейски цифров Covid сертификат“. Той не е задължителен документ, а наше право като граждани на ЕС. Тестът ще носи информация дали сме имунизирани и с коя ваксина, дали имаме направен тест и дали имаме антитела. Документът може да се използва и на национално ниво.

Преди общоевропейският документ да влезе в сила, предстои финалното му одобрение от Европейския парламент, което се очаква да се случи между 7 и 10 юни.

Как ще се придвижваме в Европа?

Всяка държава членка ще решава сама какъв да е периодът на валидност на документа след имунизация, както и дали ще важи при само една доза поставена ваксина. Това ще е така докато експертите се произнесат категорично колко трае защитата. Страните сами ще преценяват и кой тест ще приемат за достоверен, той ще се поема от пътуващите.

Междувременно Европейската комисия отпусна допълнително още 100 млн. евро за PCR тестове. Поради високата им цена обаче след време е възможно да се наложи и признаването антигенните тестове.

Всяка държава членка запазва и правото си въпреки наличие на сертификат да налага карантина. При преболедувалите коронавирус документът ще важи 188 дни.

Неваксинираните хора, които пътуват, ще трябва да следят изискванията на всяка държава за влизане на нейната територия, предаде bTV.

 

#коронавирус #Европа #сертификат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »