Чаканото примирие в Газа е факт! Хиляди празнуват по улиците

Чаканото примирие в Газа е факт! Хиляди празнуват по улиците
A A+ A++ A

Примирието в Ивицата Газа влезе в сила рано тази сутрин. Улиците на палестинската територия се изпълниха с празнуващи. Спирането на огъня беше договорено късно снощи. Посредник беше Египет.

Равносметката - обстрелът с ракети, бомби и артилерия продължи 11 дни. Загинаха повече от 240 души, предимно в Ивицата Газа. Израел обяви, че военната кампания е донесла безпрецедентни военни успехи.

Победа обявиха и „Хамас”. Те определиха спирането на огъня като  „поражение за Нетаняху и триумф на палестинския народ”.

Минути след обявяването на примирието ООН, Съединените щати, Великобритания и редица други държави по целия свят приветстваха новината.

Израелският кабинет по сигурността одобри вчера примирие в Газа, съобщи в Туитър дипломатическият кореспондент на израелския вестник "Йедиот Ахронот" Итамар Айхнер, без да съобщи подробности, предаде Ройтерс.

Представител на "Хамас" каза, че Израел и палестинското движение "Хамас" ще прекратят бойните действия в Газа едновременно в 2,00 ч. в петък (23,00 ч. по Гринуич днес).

По-рано днес "Ал Джазира" съобщи, че в преговори с посредничеството на Египет, Израел се е съгласил на прекратяване на огъня с групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата Газа. Според информацията от приближения до палестинските формирования телевизионен канал, израелските власти са информирали посредниците в Кайро, че са съгласни да прекратят военната си операция, пише The Jerusalem Post.

Премиерът Бенямин Нетаняху трябва да свика кабинета за сигурност в четвъртък вечерта, за да обсъдят условията за прекратяване на огъня.

Новината дойде, след като външният министър на Палестинската автономия Рияд ал Малики обвини Израел в извършване на военни престъпления и умишлено клане на деца в съня им в ООН в Ню Йорк. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан напусна заседанието на Общото събрание в знак на протест срещу обвиненията на министъра.

Базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" съобщи, че пратеникът на ООН за мирния процес в Близкия Изток Тор Уенсланд се е срещнал с ръководителя на "Хамас" Исмаил Хание в Катар. Дипломатически източник заяви, че Уенсланд е в държавата от Персийския залив като част от активните усилия на световната организация да възстанови мира в Газа и Израел.

Израел имаше сравнително тиха нощ в сряда без ракетни сирени от около 1 сутринта до четвъртък сутринта. Тишината дойде на фона на съобщенията, че Израел и "Хамас" са близо до възможно прекратяване на огъня, което може да влезе в сила веднага след четвъртък вечерта или петък вечер.

Висш служител на "Хамас" заяви пред CNN в сряда вечерта, че очаква споразумението за прекратяване на огъня да бъде постигнато през следващите няколко дни, съобщиха израелски медии.

"Мисля, че посредничеството за прекратяване на огъня ще проработи", каза заместник-ръководителят на политическия клон на "Хамас" Муса Мохамед Абу Марзук.

"Уравнението беше ясно - ако те ескалират, ние ескалираме. Ако спрат да стрелят по Газа, ние ще спрем да стреляме по Тел Авив. Действията на Израел в Ерусалим и (квартал) Шейх Джара накараха "Бригадите Ал Акса" да влязат в кампанията", каза той.

Въпреки твърдението, министърът на разузнаването на еврейската държава Ели Коен заяви, че Израел е решен да продължи операцията толкова дълго, колкото е необходимо за възстановяване на сигурността в държавата.

"Ще приключим с операцията, когато почувстваме, че сме постигнали целите си", каза Коен пред Kan Radio.

По време на телефонно обаждане в сряда между президента на САЩ Джо Байдън и премиера Бенямин Нетаняху, американският лидер заяви, че "очаква значителна деескалация по пътя към прекратяване на огъня". Нетаняху, от своя страна, е казал на Байдън, че операцията ще продължи, докато израелските граждани не бъдат защитени.

Военният сблъсък между двете страни продължава от 10 май. Конфликтът започна, след като "Хамас" изстреля по Израел ракети в знак на солидарност със стотиците ранени при сблъсъци с полицията палестински протестиращи в Източен Ерусалим, припомня АФП. 

От началото на конфликта при израелски удари срещу Газа загинаха 232 палестинци, включително 65 деца. От израелска страна жертвите на изстреляните от Газа палестински ракети са 12, включително две деца.

#Ивицата Газа #Хамас #война #примирие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »