КНСБ алармира: Болни с COVID-19 са прикривани, за да се избегне карантина

КНСБ алармира: Болни с COVID-19 са прикривани, за да се избегне карантина
A A+ A++ A

Общо 1572 сигнала, свързани с нарушаване на трудови права, са подадени през 2020 година в КНСБ. Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който представи на пресконференция основните изводи от шестия годишен доклад на КНСБ за нарушения на трудовото законодателство, изготвен от конфедерацията.

Сигналите са показателни за основните форми на погазване на синдикалните права на работещите.

През изминалата година и този проблем е под знака основно на COVID пандемията, затова от синдиката обръщат внимание и на сигналите, свързани с разпространението на коронавируса.

Най-голям брой са тези, които касаят неспазването на противоепидемичните мерки - 37,5 на сто. В тази категория случаите варират от недостатъчно предоставени маски, дезинфектанти и др., до неспазване на противоепидемични мерки в смисъл на прикриване на заболели служители, с цел избягване на карантина за цялото предприятие. Този вид сигнали попадат изцяло в сигналите за нарушения на ЗБУТ, разпръснати по различните категории, като съставляват 7% от всички сигнали по закона.

На второ място с 22,5 на сто се нареждат сигналите, свързани с използването на платен отпуск. Следващата категория сигнали с 12,5 на сто е забавяне на заплати или неизплащането им, вследствие на разпространението на COVID-19. В тази категория попадат и сигнали за забавяне на заплати, включително неизплащане на заплати след прекратяване на трудовото правоотношение, като причина затова се изтъква невъзможността на работодателите поради криза, причинена от разпространението на вируса.

Сигналите за принуда от страна на работодателя за ползването на неплатен отпуск, поради разпространението на COVID-19, са 10, а тези. Сигналите за прекратяване на трудовите правоотношения с работодателя, вследствие на разпространението на COVID-19 са 7,5 на сто.

Следващата категория с 5 на сто е неизплащане на допълнително възнаграждение за работещите на първа линия. В категория "други" с 5 на сто влизат предимно сигнали за полагане на извънреден труд.

Сигналите за нарушения, свързани с разпространението на COVID-19, в секторно отношение са разпределени, както следва: най-много са в сектор здравеопазване -30 на сто, следван от туризъм, хотелиерство и ресторантьорство с 12,5 на сто, лека промишленост -12,5 на сто, образователна система -12,5 на сто, държавна и общинска администрация с 10 процента. В категория "други" с 10 на сто са строителство, култура, транспорт, авторемонти авточасти, следвани от услуги със 7,5 на сто и търговия с 5 на сто.

Установено е, че при работа от вкъщи на 100% работниците поемат разходите за енергия и интернет, което е нарушение на действащите норми. По този въпрос работодателите мълчат, посочват от КНСБ.

Констатират се и възникващи депресивни състояния, които са в резултат от затворената среда, от липсата на възможност за обичайните социални контакти в нормална, присъствена работна среда и изолираността от обществен живот.

Ясно се очертаха проблемите с т.нар."право на изключване", което не е уредено в закона, и с което се спекулира от работодателите, коментират синдикалистите. Очертава се необходимост от компенсаторни механизми и форми - допълнителни почивки, отпуск, компенсиращи обезщетения и други подобни, които следва да бъдат уредени в очертаващата се необходимост за усъвършенстване на законодателството.

#КНСБ #карантина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »