Връчват театралните награди ИКАР тази вечер

Връчват театралните награди ИКАР тази вечер
A A+ A++ A

Наградите на Съюза на артистите ИКАР ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Отличието за изключителен принос към българския театър ще бъде присъдено посмъртно на актрисата Татяна Лолова.  

Наградите на Съюза на артистите се връчват по традиция на 27 март, когато е Световният ден на театъра, но за втора поредна година церемонията беше насрочена за по-късна дата.

Ако миналата година закъснението беше с цели 7 месеца заради пандемията, тазгодишните статуетки ще бъдат раздадени в присъствието на публика в допустимите ограничения от 50%.

Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година насам, а церемонията тази вечер ще е 47-ма по ред.  

Ицо Хазарта и балет „Нова“ ще открият събитието в голямата зала на Народния театър, а водещ ще е актьорът Александър Кадиев. Васко Василев и певицата Керана ще имат специално участие. Композицията е създадена за тази церемония, която тази година ще мине под знака на 100-годишнината на Съюза на артистите. Световноизвестният български цигулар е пренаредил целия си график заради датата на церемонията и пристига в България буквално за няколко часа. 

Статуетките са 21 на брой, а номинираните - 47. 

В категорията „Водеща мъжка роля“ са номинирани Валери Йорданов за ролята му в „Караконджул“ в Народния театър, Симеон Лютаков за „Отело“ на Варненския драматичен театър и Цветан Алексиев за „Лебедова песен“ в Театрална работилница „Сфумато”. Статуетката за водеща женска роля ще си оспорват Бойка Велкова за ролята ѝ в „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“, Ирини Жамбонас в спектакъла „Кой се бои от Вирджиния Улф“ и Светлана Янчева в „Боклук“.

ИКАР за режисура си оспорват Василена Радева за „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, Диана Добрева за „Синът“ или Стоян Радев за „Караконджул“.  

Театроведът Деница Езекиева, която е член на комисията, направила номинациите тази година, отличава някои извънстоличните сцени, които по думите й имат „заряда и потенциала да произвеждат добър, високохудожествен и интересен за публиката театър“. Тя откроява като тенденция силния актьорски театър.

„Моноспектакли. Много често това значи един актьор и целият свят, театрален, около него на сцената да е подчинен на неговото актьорско изпълнение. Имаме изключително успешни примери за това в тези номинации.“

В България театрите не бяха до такава степен затворени, както в повечето европейски държави, отбелязва доц. Асен Терзиев от катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ, който също е член на комисията по номинациите за ИКАР-ите.

Наградата „За чест и достойнство“ ще бъде присъдена на актьора Любомир Бъчваров, за принос към музиката ще бъде отличен Михаил Белчев.

 

#Икар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"