Голям скандал в НС: Преизчисляването на пенсиите скара депутатите (ВИДЕО)

Голям скандал в НС: Преизчисляването на пенсиите скара депутатите (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. "За" гласуваха 127 народни представители, "против"- 1 и без "въздържали се", с което то бе прието.

В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г.

Предложението беше внесено от БСП в Кодекса за социално осигуряване. 

Левицата обаче, настоя, тълкувайки правилника, да поискат и гласуване на второ четене. 

Остри възражения се чуха от ГЕРБ и ДПС и предложението все още не е подложено на гласуване от председателя на Народното събрание Ива Митева. 

Скандал възникна в Народното събрание, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи законопроекта, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене. "Уважаема госпожо, председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание.

Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви още Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС възрази срещу това предложение. "Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви още Тома Биков.

Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева посочи, че такива заявки не са били заявени по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Впоследствие парламентът излезе в 15-минутна почивка по предложение на депутата от ИТН Ивайло Вълчев.

ВИДЕО: ДНЕВНИК

#пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »