Колко милиарда ще гушне Мелинда след развода с Бил Гейтс? В щата Вашингтон се дели 50:50

Колко милиарда ще гушне Мелинда след развода с Бил Гейтс? В щата Вашингтон се дели 50:50
A A+ A++ A

Обявеният официално и последван от куп коментари по света развод на Бил и Мелинда Гейтс ще наложи да се вземат сложни решения за разделянето на тяхното състояние, натрупано през 27-те години брак, отбелязват Ройтерс и Франс прес.

Бил Гейтс е четвърти по богатство в света, според най-новата класация на сп. "Форбс". Според Франс прес това означава състояние, оценявано на 124 милиарда долара, а според Ройтерс - на 130,5 милиарда долара.

Бил и Мелинда Гейтс създадоха в Сиатъл фондация, носеща техните имена през 2000 година. Това е една от най-големите в света благотворителни организации. Тя се е съсредоточила върху здравеопазването, образованието и климатичните промени.

Грантовете й включват около 1,75 милиарда долара за ваксинационни инициативи, диагнози и изследвания по време на коронавирусната пандемия. Фондацията е похарчила около 53 милиарда долара за 20 години и има близо 1600 души персонал. В края на 2019 г. нетните й активи са били 43,3 милиарда долара. От 1994 г. до 2018 г. Бил и Мелинда Гейтс са дарили на фондацията над 36 милиарда долара. Милиардерът Уорън Бъфет е дарил за нея 29 милиарда долара от 2006 година.

Бил и Мелинда Гейтс имат три деца - 25-годишната Дженифър, 20-годишния Рори и 17-годишната Фийби.

Семейството живее в щата Вашингтон в имение за 140 милиона долара на брега на езерото Вашингтон, което се намира между Сиатъл и предградието му Редмънд, където е и централата на компанията Майкрософт. Според законите на щата имущество придобито по време на брак, е собственост и на двамата съпрузи и при развод се разделя поравно.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл в буржоазно семейство. Открива информатиката, когато постъпва в частно училище в града. На 13 години създава първите си софтуери. Първите си програми пише на езика за програмиране бейсик. На 17 години се асоциира с приятеля си Пол Алън, за да създадат първа фирма - Траф-о-Дейта, която анализира данни за пътното движение. Гейтс наема няколко съученици, за да събират данните.

През 1973 г. влиза в Харвардския университет, но две години по-късно го зарязва и основава с Пол Алън собствена компания. Датата е 4 април 1975, а компанията е Майкрософт. Двамата младежи купуват операционен софтуер, с който се задейства компютър и го модифицират, като го кръщават Ем Ес-Дос (MS-DOS - Microsoft Disk Operating System), а после го предлагат на гиганта в сектора Ай Би Ем.

Запазват правата на интелектуална собственост и това им осигурява богатството. Компанията не иска ексклузивни права над продукта и им позволява на инсталират софтуера на компютри на нейни конкуренти. Днес операционната система, прекръстена на Уиндоус, задейства повечето компютри по света.

Майкрософт излиза на борсата през 1986 г., а днес е оценявана на около 1,89 трилиона долара, като по този показател е на второ място в света след Епъл. За Бил Гейтс се твърди, че е свръхвзискателен с екипите си и не се колебае да прибягва до маневри, за да отстранява конкуренцията.

През 2000 г. той се отказва от ръководството на Майкрософт и същата година създава със съпругата си благотворителна фондация. Напуска всички изпълнителни функции в Майкрософт през 2008 г., а през март 2020 г. напуска мястото си в административния съвет на групата.

В даден момент е първи по богатство в света, но после е изместен до четвърто място, когато други компании също придобиват голяма роля.

В последните години заедно с приятеля си Уорън Бъфет, известен с пестеливостта си, Бил Гейтс решава да даде половината от богатството си приживе за благотворителни каузи и убеждава 92 милиардери в САЩ да направят същото.

Фондация Гейтс инвестира средства във ваксинационни кампании в бедни страни, в борбата срещу маларията, туберкулозата, полиомелита и СПИН. Тя отделя средства и в подкрепа на земеделието в най-бедните страни и в последно време се е включила и в борбата срещу климатичните промени.

Агенция Ройтерс пък припомня, че през 2013 г. Мелинда Гейтс е поискала да се включи в написването на годишното послание за дейността на фондацията и се е стигнало до разгорещена препирня с Бил, който смятал, че досегашния модел на писане на посланието трябва да се спазва. През 2015 г. най-после двамата подписват заедно посланието. За това Мелинда разказва в автобиографичната си книга, появила се преди две години. Ройтерс добавя, че разделянето на семейство Гейтс последва дългия път на Мелинда за излизане от сянката на Бил.

#Бил Гейтс #Мелинда Гейтс #развод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »